Для переселенців у Києві, Львові, Івано-Франківську та Чернівцях створили чатбот “ТурБОТа про ВПО”

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Для переселенців у Києві, Львові, Івано-Франківську та Чернівцях створили чатбот “ТурБОТа про ВПО”, які містить, зокрема, інформацію задля збереження ідентичності для представників корінних народів України та національних меншин.

Презентація чатбота Кримськотатарського ресурсного центру відбувалась у Києві 2 травня, передає кореспондент видання ZMINA.

За словами голови правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендера Барієва, статус внутрішньої переміщеної особи в Україні офіційно отримали вже понад 5,5 мільйонів громадян і внутрішнє переміщення через неспровоковане вторгнення Росії в Україну надалі триває. 

Він додав, що кожна людина, яка вимушено покинула свою домівку та переїхала до незнайомого місця, стикається зі стресом та розв’язує низку питань, зокрема й те, як зберегти свою ідентичність у новій громаді. 

У переселенців виникають такі питання:

  • як отримати статус ВПО;
  • де знайти житло;
  • як влаштуватися на нову роботу;
  • як отримати гуманітарну допомогу;
  • як знайти культові споруди своєї релігії та релігійні спільноти, щоб зберегти релігійну ідентичність;
  • де знайти цвинтарі, де можна поховати близьку людину за своєю релігійною традицією;
  • як знайти культурні спільноти, щоб зберегти свою ідентичність;
  • як знайти магазини та харчові продукти, що враховують особливі потреби, такі як халяльна, кошерна або вегетаріанська їжа.

Чатбот містить низку розділів, зокрема про отримання статусу ВПО. У цьому розділі можна ознайомитися зі списком документів, необхідних для отримання цього статусу, хто може туди звернутися. Розділ також містить контакти, адреси, номери телефонів ЦНАПів у чотирьох містах.

У розділі про гуманітарну та грошову допомогу автори чатбота розповідають, зокрема, де можна її знайти, як отримати та які для цього необхідно подати документи. 

У розділі про підтримку підприємців ВПО зібрано міжнародні й державні програми та вакансії для переселенців. 

“Для цього розділу ми зробили такий ґрунтовний аналіз. Ми пошукали місцеві групи, чати у фейсбуці, у вайбері-телеграмі в чотирьох містах, де людина може знайти роботу”, – розповіла менеджерка з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру  Тетяна Подворняк.

Чатбот також містить дані про різні заклади освіти: від садочків до університетів. Цю інформацію розподілено за районами, щоб переселенці, які переїхали до нового міста, могли швидко зорієнтуватися в найближчих освітніх можливостях. 

Крім того, у чатботі переселенці можуть отримати інформацію про магазини, ринки, ресторани, які, зокрема, готують вегетаріанські страви, халяльну та кошерну їжу.

Серед іншого чатбот містить категорії про місцеві пам’ятки, культові місця і споруди, корисні групи для ВПО за різними інтересами.

Також юристи правозахисної організації розробили в чатботі опитувальник порушень прав переселенців з боку Збройних сил РФ та окупаційних адміністрацій.

“Поки наш чатбот охоплює чотири великих міста: Київ, Львів, Чернівці та Івано-Франківськ. Проте в майбутньому ми плануємо поширювати географію та додавати ще більше важливої інформації, яка може знадобитися ВПО”, – зазначила Подворняк.

Нагадаємо, термін “внутрішньо переміщена особа” походить з часів Другої світової війни, коли внаслідок дій нацистської влади Третього рейху в Німеччині близько 10 мільйонів людей перемістилися всередині країни. Більшість із цих людей була залучена до примусової праці або вивезена зі своїх міст, зокрема з расових, релігійних чи політичних мотивів.

За глосарієм Міжнародної організації з міграції, ВПО – особа або групи осіб, які змушені втекти чи покинути свої домівки або місця постійного проживання, зокрема задля уникнення наслідків збройного конфлікту, ситуацій загального насильства, порушення прав людини або природних чи антропогенних катастроф, і які не перетнули міжнародно визнаного державного кордону країни. Специфіка внутрішнього переміщення полягає в тому, що громадянин своєї країни, залишаючись на її території, перебуває під винятковою юрисдикцією та захистом своєї країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter