В окупованому Криму “суд” незаконно оштрафував громадянина України за включення пісні “Червоної калини” в авто

Дата: 17 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму так званий “суд” оштрафувало 26-річного жителя Кіровського району Криму Валентина Комассаренка на 45 тисяч рублів за включення української пісні “Червона калина” та викрикування українських гасел.

Про це йдеться на сторінці “суду”, що розміщене у селищі Кіровське.

За його версією, увечері 11 грудня цього року Комассаренко, перебуваючи біля місцевої крамниці, публічно у присутності інших громадян, голосно включив у своєму автомобілі пісню “Червона калин” та голосно вигукувало українське гасло.

“Свою провину в скоєнні інкримінованого адміністративного правопорушення особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, визнала і розкаялася у скоєному”, – стверджується у повідомленні. 

Повідомляється, що ухвала “законної сили” ще не набула і може бути оскаржена.

Нагадаємо, 4 березня 2022 року російські депутати ухвалили поправки до законодавства, що передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність за “дискредитацію збройних сил Російської Федерації”. Це дозволяє переслідувати людей за поширення інформації та висловлювання позиції, що відрізняється від офіційної позиції кремля. Поправки російська влада ухвалила з метою “захисту інтересів РФ та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки”.

Раніше незаконний “суд” у Бахчисараї притягнув до адміністративної відповідальності шістьох організаторів та учасників кримськотатарського весілля за відтворення пісні “Червона калина”, яку “суд” назвав “бойовою піснею українських націоналістів”. Обвинувачених покарали штрафами та адміністративними арештами. Російські телеграм-канали опублікували відео публічних “вибачень” власника ресторану та діджея. Ресторан, де відбувалося свято, закрили на перевірку.

Крім того, на півострові за публічне виконання української пісні “Червона калина” переслідували переможницю конкурсу “Місіс Криму – 2022” Ольгу Валєєву. 3 жовтня незаконний “суд” оштрафував її за це на 40 тисяч рублів. Її подругу заарештували на десять діб. Дівчат звинуватили у “дискредитації” окупаційної армії та “демонстрації нацистської символіки”.

Також відомо, що у Сімферополі на ексвикладача Білогірського технікуму Андрія Білозерова, якого раніше заарештували через пісню про Bayraktar, склали протокол про використання нацистської символіки (стаття 20.3 КоАП). Йому дали 14 діб адміністративного арешту. Причиною цього стала публікація на сторінці Білозерова у “ВКонтакте” з українською піснею “Червона калина”.

Наприкінці вересня 2022 року Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила провадження проти кримського блогера, який розпалював ворожнечу навколо пісні “Червона калина”

Як відомо, окупаційна влада Севастополя запустила чат-бот для доносів на тих, хто підтримує українську владу. Також стало відомо, що під час в’їзду до Севастополя російські поліцейські почали зупиняти й перевіряти всі автомобілі з українськими номерами.

За даними правозахисної організації “Крим SOS”, за дев’ять місяців незаконні “суди” у Криму розглянули понад 200 адміністративних справ про нібито дискредитацію армії Росії.

Напередодні ZMINA розповідала, як змінюється картина протестів на півострові, яких заходів уживають окупанти для упокорення незгодних і чи вдалося владі за дев’ять місяців повномасштабної війни досягти повної лояльності місцевого населення, читайте в матеріалі нашого кримського кореспондента.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter