Прокуратура АРК порушила провадження проти кримського блогера, який розпалював ворожнечу навколо пісні “Червона калина”

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя за зверненням Представництва президента в АРК розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, поєднаних з погрозами, за ч. 2 ст. 161 КК України.
 
Про це повідомляє Представництво президента України в АРК. 
 
Фото – ВК Олександра Таліпова

Відповідно до повідомлення, у телеграм-каналі під назвою “Талипо𝐕 𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 🅉” кримський “блогер” Олександр Таліпов опублікував відео з весілля в Бахчисараї, де грала українська пісня “Ой у лузі червона калина”.

До відео він додав підписи: “Играет нацисткая песня “Червона калина”, “мы каждого найдем, с каждого спросим”, “Откладывайте на адвокатов!“.
У відомстві вказують, що в цій публікації  ймовірні вияви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі щодо громадян України та використано мову ненависті. У межах кримінального провадження буде запланована лінгвістична експертиза.
 
Досудове розслідування цього кримінального провадження доручено слідчим Слідчого управління Головного управління Нацполіції в АР Крим і м. Севастополі.
 
У представництві нагадують, що з початку окупації Кримського півострова Росія використовує мову ворожнечі в інформаційному просторі окупованого Криму як зброю проти кримських татар, мусульман та українців загалом. Держава-окупант намагається виправдати всі репресії, які вчиняє проти українців, за допомогою нав’язування своїх наративів, закликів до дискримінації та пропаганди насильства.
 
У представництві президента зазначили, що, зокрема, ця українська пісня лунає на площах Парижа, Нью-Йорка, Берліна та інших столиць світу “і тільки в окупованому Криму людей судять за танці чи виконання української музики”.
 
“Вкотре закликаємо російську федерацію припинити хвилю репресій та відмовитися від системних переслідувань і каральних практик у тимчасово окупованому Криму щодо громадян України за їхні погляди, позицію та переконання. Вам не вдасться залякати український народ своїми злочинними переслідуваннями, а вільні люди ніколи не схиляться перед окупантом”, – мовиться в повідомленні. 
 

Відомство висловило підтримку затриманим та їхнім родинам і наголосило, що деокупація Криму вже близько, а отже всі винні в цих та інших злочинах будуть притягнуті до відповідальності.

В умовах війни українським правоохоронцям буде складно швидко притягнути проросійського блогера Олександра Таліпова до відповідальності після винесення йому обвинувального вироку, заявив у коментарі Крим.Реалії правозахисник та адвокат Микола Полозов.

За його словами, з моменту тимчасової окупації Криму Росія перестала видавати Україні кримчан, яких обвинувачує українське правосуддя.

“В умовах війни багато механізмів взаємодії держав, у тому числі з питань екстрадиції у кримінальних справах, між Україною та Росією не здійснюється. За понад вісім років окупації мені не відомо жодного випадку, щоб Росія видала хоча б одну підозрювану чи обвинувачену слідчими органами України особу з Криму. В цьому випадку, гадаю, що навіть після винесення заочного судового вироку швидко притягнути цю особу до відповідальності буде складно”, – повідомив адвокат.

Нагадаємо, 10 вересня в тимчасово окупованому Криму на весіллі місцевих мешканців увімкнули “Ой у лузі червона калина”. У своєму телеграм-каналі відео опублікував проросійський кримський блогер Олександр Таліпов. Раніше Таліпов також опублікував відео іншого весілля в Сімферополі, на якому грала пісня-переможниця Євробачення-2022 “Stefania” гурту Kalush.

На це відео також відреагував кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов. У своєму відеозверненні він висловив погрозу кримчанам кримінальною відповідальністю за “націоналістичні гасла та пісні” на публічних заходах. Водночас він знову висловився щодо політики видворення кримчан з півострова. 

Напередодні ZMINA розповідала, як у Криму переслідують за українську музику.

Як відомо, за пів року в тимчасово окупованому Криму незаконні формування, що називають себе “судами”, розглянули 109 справ про нібито “дискредитацію Збройних сил РФ”.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань із боку кримчан незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter