За пів року в окупованому Криму відкрили 109 справ за дискредитацію окупаційної армії

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

За пів року в тимчасово окупованому Криму незаконні формування, що називають себе “судами” розглянули 109 справ про нібито “дискредитацію Збройних сил РФ”.

Такі дані наводить правозахисна організація Крим SOS.

З цієї кількості справ лише у двох громадяни України були визнані невинними. 

У 96 справах людей штрафували в середньому на 30 тисяч рублів. Вісім справ передали іншим “судам” або ж по них досі не винесли рішення.

В 11 випадках у документах знаходили помилки, тож справи повернули назад до “органів”, що ініціювали адміністративне провадження.

“Скандування гасел “Ні війні”, “Слава Україні”, публічна демонстрація української символіки — це підстави для притягнення осіб до відповідальності за нібито дискредитацію Збройних сил Росії”, — пояснює аналітик “Крим SOS” Євгеній Ярошенко.

Як відомо, окупаційна влада Севастополя запустила чат-бот для доносів на тих, хто підтримує українську владу. Також стало відомо, що під час в’їзду до Севастополя російські поліцейські почали зупиняти й перевіряти усі автомобілі з українськими номерами.

Напередодні Кримськотатарський ресурсний центр закликав кримчан надсилати йому фотодокази автомобілів із символом Z.

Фото із зафіксованим злочином просять надсилати в Signal та Telegram за номером телефону 

+38 067 343 74 54

КРЦ гарантує анонімність у разі передання цих даних. 

Не всі протестувальники на півострові підтримують територіальну цілісність України. Деякі, як зауважує Представництво президента в АРК, виступають проти війни з міркувань боротьби проти путінського режиму.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань кримчанами незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і ставить за мету повне знищення України.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter