Аксьонов визнав посилення проукраїнського руху в Криму

Дата: 12 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому росіянами Криму посилився проукраїнський рух. 

Це у своєму відеозверненні, оприлюдненому в телеграм-каналі, констатував кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов

 

Він погрожує місцевим жителям кримінальною відповідальністю за “націоналістичні гасла та пісні” на публічних заходах.

“В інформаційному просторі з’являються відео з публічних заходів у Криму, на яких учасники скандують проукраїнські гасла, співають націоналістичні пісні. Вважаю, що й організаторів, і учасників подібних розваг потрібно притягувати до відповідальності, звільняти з посад, вживати інших заходів у межах законодавства. Для тих, хто підтримує український режим, раціональним та логічним буде виїхати до тієї країни, яку вони так люблять”, – написав підозрюваний у воєнних злочинах Аксьонов.

В опублікованому відеозверненні Аксьонов уточнив, що це буде саме кримінальна відповідальність. За його словами, мешканців тимчасово окупованого Криму ідентифікуватимуть за відеозаписами із заходів, звільнюватимуть з посад та закриватимуть їхні бізнеси.

Напередодні в Криму на весіллі місцевих мешканців увімкнули “Ой у лузі червона калина”. Відео танців під українську пісню потрапило до мережі та викликало істерику в окупантів, пише ТСН.

 

У російських телеграм-каналах почали поширювати запис та шукати людей, які присутні на відео.

“Крим, Бахчисарай, 10.09.22, ресторан “Арпат”, весілля святкують мешканці міста, а також населених пунктів Долинне, Фурмановка, Новеньке. Грає нацистська пісня “Червона калина”. Тварюки, ми кожного знайдемо, з кожного спитаємо”, – мовиться в дописі проросійського пабліка. 

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань із боку кримчан незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим вказує, що на півострові збільшується кількість активістів руху “Жовта стрічка” . Повідомляється про розклеювання нових листівок в тимчасово окупованій Ялті: “Крим – це Україна. Не тільки з 1954, а завжди”. Підпілля в окупованому Криму розповсюджує плакати з написом “Сімферополь готовий до деокупації”.

Відомо, що на півострові кілька днів поспіль підпалював легкові автомобілі: пошкоджено п’ять автівок. Ані послання, ані слідів зловмисник не залишав. Його мотиви також невідомі, зауважують у відомстві.

Як відомо, окупаційна влада Севастополя запустила чат-бот для доносів на тих, хто підтримує українську владу. 

За даними Представництва президента України в АРК, на території Криму окупаційні силовики почали раптові перевірки цивільного населення. Окупанти можуть зупинити людину серед вулиці, перевірити сумку та вміст телефона, подивитися, на кого людина підписана в мережі та які відео дивиться на YouTube.  

Також стало відомо, що під час в’їзду до Севастополя російські поліцейські почали зупиняти та перевіряти автомобілі з українськими номерами.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Військкомати Московської та Ленінградської областей, Москви та Санкт-Петербурга отримали вказівки щодо масового призову на військову службу місцевих жителів для “оборони” тимчасово окупованого Криму.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter