Аксьонову та Константинову оголосили нову підозру (доповнено)

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура повідомила керівникам окупаційної адміністрації РФ у Криму Сергію Аксьонову та Володимиру Константинову про підозри в порушенні законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим з посиланням на керівника відомства Ігоря Поночовного

Незаконних “голову Ради міністрів Республіки Крим” та “голову Державної Ради Республіки Крим” українські правоохоронці звинувачують у вчиненні широкомасштабного та систематичного привласнення публічного майна, що розташоване на території окупованого півострова. Їм інкримінують порушення ч. 1 ст. 438 КК України (“Порушення законів та звичаїв війни”). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Зокрема, йдеться про  передання у федеральну або “республіканську” власність майна Державного концерну “Масандра”, Міжнародного дитячого центру “Артек” та державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз”.

“Враховуючи те, що основна мета діяльності органів прокуратури –  встановити винних у вчиненні злочину та забезпечити виконання принципу невідворотності покарання, ми поєднуємо як національний, так і міжнародний кримінально-правові механізми, у тому числі звернення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС)”, – повідомив керівник прокуратури.

Він нагадав, що перше повідомлення України до МКС містило дані про широкомасштабне знищення і привласнення майна, що не було виправдано військовою необхідністю. У ньому йшлося також про всі зафіксовані факти так званої націоналізації державного майна України окупаційною адміністрацією Російської Федерації в Криму.

Сергій Аксьонов нову підозру назвав “новинами з божевільні”. 

“Новини з божевільні. Схоже, очманілі українські посадовці демонстративно змагаються в ступені маразму за кошт платників податків. Ми жодної війни з Україною не ведемо, вона йде тільки в головах і в кабінетах цих персонажів”, – написав він на своїй вк-сторінці.

Нагадаємо, Росія та Україна не оголосили одна одній офіційно війни. Утім, експерти з міжнародного гуманітарного права кваліфікують військову окупацію Криму як міжнародний збройний конфлікт, навіть попри те, що одна зі сторін конфлікту його не визнає.

Торік українські правоохоронці надіслали Міжнародному кримінальному суду інформаційне повідомлення, у якому зафіксовано факти захоплення приватного майна 3 952 громадян України.

Правозахисники прогнозують, що в березні 2021 року окупаційна влада почне незаконно відчужувати земельні ділянки в Криму відповідно до підписаного російським президентом Володимиром Путіним указу №201.

Раніше ZMINA розповідала, як громадяни України та іноземці юридично можуть захистити себе від незаконного відчуження майна.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter