У Криму повістки отримали понад 200 людей, які не підходять під критерії мобілізації

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Понад 200 незаконних повісток Росія надіслала людям у тимчасово окупованому Криму, які не підходять під критерії мобілізації. 

Про це повідомляє Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. 

Відомство інформує, що кремлівський куратор Криму Сергій Аксьонов “створив та очолив штаб зі сприяння злочинній мобілізації наших громадян на окупованому півострові”. Так звану “призовну комісію” також створили в Севастополі – її очолив керівник окупаційної адміністрації міста Михайло Развожаєв.

Загалом у тимчасово окупованому Криму незаконно мобілізували близько 60 тисяч чоловіків. За інформацією в розпорядженні представництва, у місцях компактного проживання киримли “росгвардійці” прямо на вулиці роздавали повістки всім, хто проходив повз. Незаконно мобілізованих відвезли до навчання на полігони в смт Перевальне та Козачу Бухту в Севастополі.

Крім злочинної мобілізації, окупанти в Криму активно рекламують контрактну службу в збройних силах РФ – поширюють навіть пропагандистські рекламні ролики.

Місцеві мешканці повідомляють про появу змішаних блокпостів на автошляхах Криму. Представники незаконної “поліції” та “збройних сил РФ” вибірково оглядають транспортні засоби: намагаються виявляти людей, які ухиляються від незаконної мобілізації.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

За даними Представництва президента України в АРК, станом на 26 вересня 2022 року в окупованому Криму вже відбулися поховання щонайменше 159 солдатів російської армії. 80 із них, імовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення. 

Відомство також зазначає, що окупаційні медіа продовжують систематично виправдовувати війну та вбивства цивільного населення, які скоює армія РФ в Україні.

“Цей тиждень був наповнений мілітарною пропагандою щодо незаконної мобілізації на території окупованого Криму. Важливо зазначити, що в період із 19 по 26 вересня було знято й опубліковано найбільшу кількість постів, відеозвернень і заяв керівників окупаційних адміністрацій порівняно з попередніми періодами, звісно ж тема одна – “мобілізація”, – мовиться в повідомленні.

Повідомляється, що на автостанціях у тимчасово окупованому Криму, зокрема в Бахчисараї, розшукують “добровольців” до російської 810 бригади морської піхоти для відправлення на війну проти України, де ця бригада, за даними Генштабу ЗСУ, втратила близько 85% особового складу.

Водночас у різних частинах тимчасово окупованого Криму мешканці продовжують фіксувати активність військових літаків, які, ймовірно, стріляють ракетами по містах України. Також активність російської авіації пов’язана з посиленою охороною незаконного “кримського мосту”.

Мешканці окупованого Криму щоденно повідомляють про пуски російських ракет з акваторії Чорного моря. Усі ці снаряди летять у бік українських міст.

25 вересня на території Криму зафіксовано переміщення потягів з російськими солдатами. Місцеві мешканці повідомили про два ешелони, в сумі було до 10 вагонів. Зі слів місцевих, це привезли новомобілізованих з території Росії.

Раніше в Мінінтеграції заявили, що громадянам України, які тікають із Криму від незаконної мобілізації в збройні сили Росії, допоможуть у Казахстані. 

Крім того, через загрозу життю та здоров’ю українських громадян у Криму та на інших тимчасово окупованих територіях України МЗС України також надало детальні роз’яснення щодо особливостей в’їзду, транзитного проїзду, виїзду громадян України через Грузію, Азербайджан та Казахстан.

(Увага! Галерею нижче можна розгорнути на весь екран вашого монітора.)

 

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter