Зеленський просить світ жорстко відреагувати на мобілізацію Росії для знищення корінних народів Криму, Кавказу й Сибіру

Дата: 26 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів тимчасово окупованої української Автономної Республіки Крим, Кавказу, Сибіру та інших територій Росії.

Про це він сказав у своєму вечірньому відеозверненні.

Президент назвав катастрофічною ситуацію в Криму. Він заявив про підтвердження інформації, що більшість мобілізаційних повісток розписана там саме на киримли.

Це ще один елемент геноцидної політики Росії, ще одна причина для негайної й жорсткої реакції всього світу.

Володимир Зеленський

За його словами, “злочинна мобілізація використовується Росією не лише для того, щоб подовжити страждання людей в Україні й ще більше дестабілізувати світ, але й для того, щоб фізично знищити чоловіків – представників корінних народів, які живуть на територіях, що контролюються поки що тимчасово Російською Федерацією”.

Таку мобілізацію Росії він назвав ударом по народах, наприклад, Дагестану, та й усього Кавказу, по корінних народах Сибіру та інших територіях.

Зеленський зазначив, що “люди, зокрема, в Дагестані почали боротися за своє життя”.

Навіщо їхнім чоловікам, братам, синам гинути на цій війні? На війні, якої хоче одна людина, на війні проти нашого народу на нашій землі. Вона ж не посилає на війну своїх дітей. Боріться за те, щоб не відправили на смерть ваших дітей – усіх, кого можуть забрати під цю злочинну російську мобілізацію. Тому що, якщо ви прийдете забирати життя наших дітей, я вам скажу як батько, ми вас живими вже не відпустимо.

Володимир Зеленський

Він ще раз закликав мешканців Росії “не підкорятися злочинній мобілізації, тікати або здаватися в український полон за першої ж нагоди”.

Відправлення мобілізованих до російської армії в Керчі 23 вересня неподалік будівлі військкомату на вулиці Свердлова

У неділю в Дагестані протестувальники проти мобілізації перекрили трасу Хасавюрт – Махачкала біля села Ендірей, а поліція стріляла в повітря, намагаючись розігнати незгодних із мобілізацією.

На акції проти мобілізації в Махачкалі (столиця Дагестану) сталися сутички з поліцією, лунали постріли, протестувальники намагалися відбивати затриманих.

Напередодні Кримська правозахисна група повідомила, що в Керчі 23 вересня неподалік будівлі військкомату на вулиці Свердлова відбувалося відправлення мобілізованих до російської армії.

До військкомату підігнали щонайменше шість автобусів з позначками Z.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

У районі Будмістечка всім зустрічним чоловікам поліцейський патруль виписував повістки.

“На заводі “Затока” забрали 60 людей. Люди скасовують весілля та корпоративні вечірки, щоб поліція не вдерлася”, – повідомляє монітор.

За даними Генштабу, 139 кримчан уже загинули у війні проти України, ще 22 кримчанина перебувають у полоні.

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter