У засекреченому пункті указу щодо мобілізації в РФ йде мова про призов мільйона осіб – журналісти

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Підписаний президентом Росії Володимиром Путіним указ про так звану “часткову мобілізацію” містить пункт під грифом “для службового користування”, мова в якому йде про те, що на фронт планують забрати мільйон осіб. До цього керівництво країни переконувало, що призвати планують 300 тисяч людей. 

Про це повідомляє “Новая газета. Европа”. 

Указ Путіна про проведення “часткової мобілізації” з прихованим пунктом

Після оголошення Путіна про “часткову мобілізацію” відповідний указ опублікували на сайті президента РФ, однак пункт №7 був прихований грифом “для службового користування”, за розголошення інформації під яким, як правило, настає лише дисциплінарна чи адміністративна відповідальність.

Однак ті російські посадовці, з якими змогли поспілкуватись журналісти, мали на руках такі ж самі екземпляри, як й усі. 

“Зі своїм доступом я бачу такий самий текст, як і всі: сьомий пункт прихований плашкою”, — розповів директор департаменту в одному з міністерств. 

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу одразу після оголошення про мобілізацію в інтерв’ю розповів, що на війну планують забрати 300 тисяч росіян, але робитимуть це поступово. Однак джерела журналістів у адміністрації президента Росії кажуть, що призвати планують мільйон людей.

“Цифру кілька разів виправляли, і зрештою зупинилися на мільйоні”, – кажуть джерела. 

Росіяни, яких вже призвали за мобілізацією з Бурятії. Фото: baikal-journal.ru
Фото: baikal-journal.ru

Журналістам вдалось дізнатись, що спочатку влада обговорювала питання занесення під гриф всього тексту указу, однак зупинились на прихованні лише одного пункту. 

Після оголошення мобілізації громадяни Росії почали масово виїжджати з країни до сусідніх держав, куди не потрібно візи. На кордонах, наприклад, з Грузією утворились затори, а авіаквитки з РФ у деяких напрямках закінчились ще 21 вересня. Журналісти з російських регіонів повідомляють про те, що перших чоловіків вже відправляють на пункти для нібито навчання. 

До прикладу, так відбувається у Бурятії. У ніч на 22 вересня у регіоні приходили до помешкань чоловіків та забирали на пункти збору. Бурятія серед російських регіонів-лідерів за кількістю загиблих на війні в Україні є однією з перших. Більше загиблих вдалось нарахувати лише в Дагестані. Поховання, як писали російські журналісти, відбуваються у столиці регіону ледь не щодня.

Російська влада вже встигла відреагувати на інформацію про нібито плани мобілізувати мільйон людей. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков назвав це брехнею. 

Нагадаємо, що на акціях протесту, які відбулись вчора у Росії, затримали 1307 людей, а частині арештованих вручили повістки. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter