У Росії оголосили часткову мобілізацію

Дата: 21 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії оголосили про початок часткової мобілізації. 

Відповідний указ підписав президент РФ Володимир Путін

Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

Ті, яких призвуть на військову службу, матимуть статус військовослужбовців, які проходять військову службу в збройних силах за контрактом.

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. 

“Ми воюємо вже не так з Україною, як з колективним Заходом. Плюс НАТО. Йдеться не лише про озброєння, що його постачають Україні, а й системи зв’язку, оброблення інформації, розвідки. Проти нас працює фактично все супутникове угруповання НАТО”, – заявив він у зверненні до росіян. 

Російське військово-політичне керівництво ретельно приховує від своїх громадян реальну кількість убитих та полонених українськими військовими окупантів. Усього двічі з 24 лютого міністерство оборони РФ повідомляло про загиблих: 2 березня їх нібито було 498 осіб, а 25 березня – 1351. 

21 вересня Шойгу назвав нову кількість втрат армії Росії – 5937. 

За даними Генштабу ЗСУ, українські захисники ліквідували від початку повномасштабного вторгнення понад 55 тисяч осіб. 

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова, коментуючи оголошення часткової мобілізації в РФ, нагадала, що зачепить вона й жителів окупованого Криму. 

“У тимчасово окупованому Криму тепер у примусовому порядку мобілізуватимуть наших громадян. І забиратимуть їх на війну з Україною. Те, що ми бачимо на сході: фактично знищення українських громадян чоловічої статі через масштабні й дуже репресивні заходи примусової мобілізації, може і, я впевнена, буде відбуватися в Криму. А якщо вони проведуть свої фейкові референдуми, то й на всіх інших окупованих територіях”, – каже вона. 

Луньова вважає, що Україна має пояснювати громадянам, які живуть під окупацією, що робити, щоб не потрапити під мобілізацію, і що робити, якщо потрапили до армії РФ.

“Перегляду також підлягають наші слідча та судова практики щодо примусово мобілізованих: наразі вони не дають нам жодної причини закликати мобілізованих здаватися в полон”, – додає експертка. 

Нагадаємо, що напередодні Державна дума РФ ухвалила в другому та третьому читаннях поправки до кримінального кодексу країни, якими серед іншого запровадили покарання за мародерство, здавання в полон та відмову їхати на війну.

Після голосування російські депутати, зокрема голова комітету Держдуми з оборони та один з авторів поправок про мобілізацію Андрій Картаполов, переконували громадян РФ у тому, що загальну мобілізацію в Росії не оголошуватимуть. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter