Українцям, які тікають із Криму від незаконної мобілізації, допоможуть у Казахстані

Дата: 26 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Громадянам України, які тікають із Криму від незаконної мобілізації в Збройні сили Росії, допоможуть у Казахстані. 

Про це повідомляє Мінреінтеграції

Мобілізація в Ялті

У відомстві повідомляють, що Російська Федерація намагається залучити кримських татар з тимчасово окупованого півострова до своєї неспровакованої повномасштабної війни проти України.

“Окупаційна влада Криму проводить рейди по місцях їхнього проживання. Чоловікам масово роздають повістки та забирають їх до військкоматів. У зв’язку з незаконною та злочинною мобілізацією громадян України – жителів Криму – до ворожого війська Мінреінтеграції закликає використовувати як тимчасовий прихисток Грузію та Казахстан”– мовиться в повідомленні.

Читати також: Що робити, якщо вас мобілізують до збройних сил РФ в Криму

З питань в’їзду/виїзду та перебування в цих та інших країнах громадянам України в Криму радять звертатися до координаційного центру:

  • за телефонами: +38 (050) 851 82 94 (WhatsApp, Telegram); +38 (063) 576 77 40 (WhatsApp, Telegram);
  • електронною поштою: yardimlashma2022@gmail.com;
  • на фейсбук-сторінку координаційного центру Меджлісу з гуманітарних питань;
  • або телеграм-канал координаційного центру Меджлісу.

Серед іншого мешканці тимчасово окупованого Криму, які в’їхали на територію Казахстану, зможуть отримати необхідні консультації в координаторів:

  • місто Астана: Руслан Маштаков, тел. +7 (701) 812 13 13;
  • місто Алмати: Уріє Курташирова, тел. +7 (777) 757 80 07; Лілія Алімова, тел. +7 (701) 789 06 98.

Водночас Мінреінтеграції просить громадян, якщо відомо про факти примусової депортації дорослих чи дітей до Російської Федерації, повідомляти про це на спеціальну цілодобову гарячу лінію 16-48 або на адресу nib@gov.ua. Для дзвінків з-за кордону звертайтеся за телефоном +38 (044) 287-81-65. Щодо дітей – також на державний портал “Діти війни“.

Через загрозу життю та здоров’ю українських громадян в Криму та інших тимчасово окупованих територій України МЗС України також надало детальні роз’яснення щодо особливостей в’їзду, транзитного проїзду, виїзду громадян України через Грузію, Азербайджан та Казахстан.

(Увага! Галерею нижче можна розгорнути на увесь екран вашого монітору)

 

Як відомо, попри заяву кремлівського куратора Криму Сергія Аксьонова про завершення мобілізаційної кампанії на півострові окупанти продовжують роздавати повістки жителям Криму. 

Як повідомляє правозахисна організація “Крим SOS“, окупаційні структури роздають повістки в Судаку та Джанкойському районі. 

У неділю, 25 вересня, Аксьонов повідомив, що план із призову “виконано в повному обсязі”. Раніше він говорив про наміри мобілізувати 10 тисяч людей у Криму. 

Напередодні Кримськотатарський ресурсний центр заявив, що окупаційна адміністрація в тимчасово окупованому Криму мобілізувала вже 60 тисяч осіб. Лишень за перший день у Криму повістки вручили щонайменше 5 тисячам осіб, серед них і жінки.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що більшість мобілізаційних повісток розписано там саме на киримли. Він заявив, що Російська Федерація використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів тимчасово окупованої української Автономної Республіки Крим, Кавказу, Сибіру та інших територій Росії. Президент закликав країни світу жорстко відреагувати на цей воєнний злочин Росії. 

За даними Генштабу, 139 кримчан уже загинули у війні проти України, ще 22 кримчанина перебувають у полоні.

Нагадаємо, вранці 21 вересня в Росії оголосили про початок часткової мобілізації. Російське керівництво переконує, що призову на військову службу підлягатимуть лише ті росіяни, які перебувають у запасі, і передусім ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію

За словами міністра оборони Росії Сергія Шойгу, призвати планують 300 тисяч росіян. Утім, за даними джерел “Нової газети”, насправді йдеться про 1 млн росіян. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter