В Ірані стратили ще трьох учасників торішніх протестів, за словами правозахисників, чоловіки зазнавали катувань

Дата: 20 Травня 2023
A+ A- Підписатися

19 травня в Ірані стратили трьох чоловіків, які брали участь у тогорічних антиурядових протестах. Влада країни звинуватила їх у причетності до загибелі трьох співробітників сил безпеки. Правозахисники наголошують, що чоловіки зазнали тортур і їх змусили визнати свою провину.

Про це пишуть Al Jazeera та Reuters.

19 травня сайт судової влади Ірану Mizan оголосив про страти Маджіда Каземі, Салеха Мірхашемі та Саїда Ягубі у місті Ісфахан. Подробиці виконання смертної кари не розкривали.

Іранська влада заявила, що чоловіки вбили офіцера поліції та двох членів воєнізованого угруповання “Басідж” в Ісфахані у листопаді 2022 року під час протестів.

Верховний суд Ірану повідомив, що не бачив жодних причин приймати апеляції засуджених, оскільки вони мали на меті “повалити священний істеблішмент Ісламської Республіки”, а крім того брали участь у підпалах під час “заворушень”.

17 травня троє засуджених звернулися в соціальних мережах до громадськості з проханням про підтримку: “Не дайте їм вбити нас. Нам потрібна ваша допомога“. Звернення викликало широкий резонанс та заклики зупинити страту.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що чоловіків піддавали тортурам, щоб отримати зізнання, примушували до телевізійних зізнань та відмовляли у належній судовій процедурі.

“Шокуючий спосіб, у який судовий процес і винесення вироку цим протестувальникам було прискорено через судову систему Ірану на тлі використання “зізнань”, отриманих під тортурами, серйозних процесуальних недоліків і відсутності доказів, є ще одним прикладом зухвалого нехтування іранською владою правами на життя і справедливий судовий розгляд”, – йдеться в повідомленні Amnesty International, опублікованому 17 травня.

На початку цього тижня сім’ї трьох чоловіків повідомили про свої побоювання в тому, що вироки незабаром можуть бути виконані. Вони чергували вночі та провели демонстрацію перед центральною в’язницею в Ісфахані, де утримували засуджених на смерть. 

У середу в‘язням дозволили останнє побачення з родинами – це викликало побоювання, що їхня смерть неминуча.

Відразу після страти державні ЗМІ Ірану повторно показали відеозаписи “зізнання” обвинувачених, які за словами Amnesty International, були отримані під тортурами.

Маджид Каземі розповів в аудіозаписі з в’язниці, що його змусили зробити неправдиві самообмови після того, як дізнавачі били його, били струмом, піддавали імітації страти і погрожували зґвалтувати його, стратити його братів і переслідувати його батьків“, – зазначили правозахисники.

Раніше ZMINA писала, що на початку травня поточного року в Ірані стратили двох чоловіків – Юсефа Мехрдада і Садроллаха Фазелі Заре, яких засудили до смертної кари за використання соціальних мереж “для пропаганди атеїзму й образи релігійних та ісламських святинь”.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього, у грудні, в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter