В Ірані до двох років умовно засудили журналістку, яка взяла інтерв’ю в батька загиблої Махси Аміні

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані так званий революційний суд засудив до двох років ув’язнення умовно журналістку Назілу Маруфян, яка взяла інтерв’ю в батька Махси Аміні – молодої жінки, яка померла після затримання поліцією моралі за неправильне носіння хіджабу. 

Фактично покарання було призначене без будь-якого судового розгляду, заявили в правозахисній організації “Репортери без кордонів”.

Назіла Маруфян. Джерело: твіттер

Репортерку звинуватили в антиурядовій пропаганді та поширенні неправдивих новин.

У твіттері жінка повідомила, що крім двох років ув’язнення, вона отримала штраф у розмірі 15 мільйонів томанів (близько 320 євро. – Ред.) і п’ятирічну заборону залишати країну.

Вона уточнила, що суд ухвалив рішення без слухання і за відсутності адвоката обвинувачуваної.

За словами голови відділу RSF на Близькому Сході Джонатана Дагера, призначення свавільного вироку журналістці, яка намагалася висвітлити обставини смерті Махси Аміні, “надзвичайно засмучують”. Він закликав негайного припинити “судові пародії”, що мають на меті примусити журналістів мовчати.

Дагер закликав іранську владу негайно звільнити 38 іранських журналістів, які зараз перебувають в ув’язненні.

Нагадаємо, що Назіла Маруфян зазнала переслідування з боку влади Ірану після того, як її інтерв’ю з батьком Махси Аміні оприлюднили на сайті Mostaghel Online 19 жовтня. Смерть жінки стала причиною масових протестів проти влади, яка вдалася до жорстоких репресій задля їхнього придушення. 

Матеріал “Батько Махси Аміні: Вони брешуть” поставив під сумнів офіційну версію про те, що молода іранка курдського походження померла під вартою внаслідок наявних захворювань.

Маруфян, яка родом з того ж міста, що й Аміні (Саккез, провінція Курдистан), повідомила, що жінка померла від удару по голові після того, як її взяли під варту за порушення іранського дрес-коду.

Пізніше Mostaghel Online видалив цю публікацію.

Маруфян заарештували 30 жовтня 2022 року, тримали 71 день у в’язниці Карчак. Звільнили її 9 січня, за три тижні до оголошення свавільного вироку в її справі.

Інші журналістки, які розслідували смерть Аміні, очікують суду. Серед них Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммаді – перші репортерки, які привернули увагу громадськості до смерті молодої жінки. Їх тримають під вартою майже п’ять місяців. Вони мають постати перед судом за звинуваченнями, що можуть призвести до смертної кари.

Нагадаємо, що, за даними коаліції “Жінки в журналістиці”, Іран посів першу позицію за кількістю ув’язнених у 2022 році медійниць серед країн світу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter