Іран у 2022 році ув’язнив найбільшу кількість медійниць серед країн світу – коаліція “Жінки в журналістиці”

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Іран посідає першу позицію за кількістю ув’язнених у 2022 році медійниць серед країн світу, ці ув’язнення відбулися на тлі протестів після вбивства силовиками місцевої жительки Махси Аміні.  

Про це йдеться в щорічному огляді свободи преси “Рік мужності і революції” від коаліції “Жінки в журналістиці” (CFWIJ).

Джерело: iStock

Щонайменше 25 жінок були заарештовані за повідомлення про вбивство Аміні та висвітлення протестів, що збільшило загальну кількість ув’язнених в Ірані журналісток від 10 до 35 у 2022 році. Щонайменше п’ять з них згодом звільнили. 

“Багато журналістів були заарештовані Ісламською Республікою відразу після вбивства Махси Аміні, і ці арешти тривають до сьогодні. Журналісти в Ірані повідомили нам, що за ними часто стежать невідомі до затримання та допиту”, – йдеться в огляді.

Водночас противники свободи преси в Ірані використовують організований інтернет-тролінг як зброю для поширення дезінформації та нападів на журналісток, навіть тих, що не перебувають у межах країни. Минулого року CFWIJ зафіксувала щонайменше 12 випадків організованих кампаній онлайн-тролінгу, націлених на жінок, які викривають ситуацію в Ірані з-за меж країни через власні джерела.

Зокрема, репортерка The Times Фарана Фасіхі та виконавча директорка організації гендерної рівності Шеррі Хакімі зіткнулися з одними з найжорстокіших тролінгових кампаній проти них. У деяких випадках тролінг був настільки агресивним, що став трендом твіттеру, наголосили в огляді.

Негар Мортазаві, ще одна журналістка, яка зіткнулася з онлайн-тролінгом, також стала мішенню для реальних загроз у фізичному світі. У день, коли був вона планувала взяти участь у панельній дискусії в Університеті Чикаго, присвяченій поточній ситуації в Ірані, до кампусу надійшли погрози вибуху.

“Жінки в журналістиці” наголосили на тому, що зараз дуже важко отримати доступ до правдивої інформації в Ірані. Після арешту багатьом журналістам не дозволяють телефонувати ні їхнім адвокатам, ні родинам. Органи влади часто надають неправдиву інформацію родичам і законним представникам, які запитують про їхнє місце перебування. Така дезінформація є звичайним явищем: більшість джерел, які контактували з CFWIJ, вважають, що це робиться навмисно, щоб ввести сім’ї в оману.

Інтернет заблоковано в багатьох регіонах країни, що серйозно обмежило можливості журналістів і активістів просити про допомогу. Багато журналісток у різних містах Ірану вимушені ховатися, але CFWIJ визнає, що не у всіх є можливість знайти притулок у родини чи друзів. Тож журналістки в Ірані, особливо ті, кому ніде сховатися, перебувають у великій небезпеці.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Афганістані журналістки зазнали безпрецедентного тиску відтоді, як владу в країні захопили представники радикального ісламістського руху “Талібан”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter