В Афганістані журналістки зазнали безпрецедентного тиску – коаліція “Жінки в журналістиці”

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Афганістані журналістки зазнали безпрецедентного тиску, відтоді як владу в країні захопили представники радикального ісламістського руху “Талібан”.

Про це йдеться в щорічному огляді свободи преси за 2022 рік “Рік мужності і революції” від коаліції “Жінки в журналістиці” (CFWIJ).

Джерело: REUTERS

У документі уточнюється, що з 2021 року коаліція отримує наплив прохань про допомогу з боку афганських журналістів і активістів. Більшість цих запитів про допомогу надходить від жінок.

Загалом 2022 року CFWIJ евакуювала до безпечного місця та надала допомогу більш ніж 450 афганським журналісткам і активісткам.

Попри загрози вбивства та ув’язнення місцеві журналістки намагаються вижити під правлінням “Талібану” і розповісти про воєнну кризу в країні та звірства талібів.

“Вони виявили мужність перед обличчям страху, залякування та погроз насильством, але багато журналістів були важко поранені й навіть загинули під час репортажів про ситуацію в Афганістані”, – йдеться в огляді.

Так, радіожурналістка Мар’ям Мададі була серед убитих 25 травня 2022 року під час серії вибухів у північному місті Мазарі-Шаріф. Підірвалися пасажирські автобуси, що перевозили членів хазарської та шиїтської громад. Відповідальність за теракт, під час якого загинули дев’ять людей і щонайменше 15 отримали поранення, взяла на себе організація ІДІЛ.

У листопаді 2022 року таліби заарештували журналістку та правозахисницю Заріфу Якубі разом з іншими жінками-репортерками та активістками, які були присутні на пресконференції в західному Кабулі. За даними джерел, представники “Талібану” зірвали проведення заходу, на якому мали оголосити про створення афганського Жіночого руху за рівність. Довільно заарештованих жінок вивезли до невстановленого місця.

Таліби тиснули не лише на місцевих  журналісток, але й на представниць інших країн. Зокрема, 2022 року депортували й заборонили в’їзд до країни двом медійницям – британській журналістці Ізобель Янг і фотографині, незалежній репортерці Стефані Глінскі.

Співробітники розвідки ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” у Кабулі викликали на допит австралійську журналістку Лінн О’Доннелл з видання Foreign Policy. Силовики змусили написати її вибачення у твіттері за репортаж про примусові шлюби командирів талібів з афганками.

За відмову їй погрожували перешкодити покинути країну, а також заявили про тюремне ув’язнення як покарання, якщо вона не погодиться на публічне вибачення.

Нагадаємо, що 2022 рік, за даними коаліції “Жінки в журналістиці”, став рекордним за кількістю вбитих і свавільно ув’язнених журналісток у світі за останні п’ять років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter