В Афганістані таліби змусили журналістку написати вибачення через репортаж про примусові шлюби

Дата: 23 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники розвідки ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” у Кабулі викликали на допит австралійську журналістку Лінн О’Доннелл з видання Foreign Policy. Силовики змусили написати її вибачення у твіттер за репортаж про примусові шлюби командирів талібів з афганками.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Лінн О’Доннелл. Джерело: сайт Комітету захисту журналістів

За словами О’Доннелл, вона прибула до Кабулу 16 липня і вирушила до міністерства закордонних справ, щоб зареєструватися як іноземний журналіст. Але чиновники відмовилися надати їй реєстрацію, пославшись на те, що її тогорічний репортаж про примусові шлюби афганок із командирами талібів “був неточним“.

Один із співробітників міністерства наполягав, щоб О’Доннелл надала інформацію про джерела для її репортажу. Після відмови чиновник запевнив журналістку, що з нею зв’яжуться співробітники розвідки та вимагатимуть покинути країну. Після цього дзвінки від співробітників місцевої розвідки надходили двічі – 17 та 19 липня. О’Доннелл просили з’явитися на допит, а у разі відмови обіцяли заборонити їй залишати країну.

Увечері 19 липня співробітники розвідки прийшли до журналістки додому і відвезли її на допит. Впродовж чотирьох годин таліби погрожували Лінн О’Доннелл ув’язненням, якщо вона не напише у твіттері вибачення за свої репортажі. Під диктовку кореспондентку змусили написати, що її матеріали були “навмисною спробою підриву репутації та образою афганської культури” та “були написані без жодних вагомих доказів чи підстав“. Після публікації постів у твіттер Лін О’Доннелл відпустили і вона змогла вилетіти з Афганістану до Пакистану. 

Після приходу талібів до влади в Афганістані у серпні 2021 року тиск на журналістів у країні значно посилився. З того часу закрили понад 200 місцевих ЗМІ, близько 6 400 журналістів втратили роботу, 84% з них — жінки. Нова влада також вимагає від закордонних видань і телеканалів, щоб їх матеріали відповідали “ісламським цінностям“.

Нагадаємо, таліби в Афганістані почали вимагати, щоб жінки, які займають державні посади, знайшли родича чоловічої статі, який зможе замінити їх на робочому місці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter