В Алтайському краї РФ готують 300 контрактників, серед яких наркозалежні та хворі на гепатит – Генштаб

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Алтайському краї Росії готують 300 контрактників, серед яких є колишні ув’язнені, наркозалежні та хворі на гепатит.

Про це повідомили в Генштабі Збройних сил України. 

Маркування браслетами хворих на ВІЛ чи гепатит С росіян. Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України

“На одному з полігонів східного воєнного округу алтайського краю проходять підготовку понад 300 осіб, які підписали контракт зі Збройними силами Російської Федерації. Серед новобранців є особи з числа колишніх ув’язнених, чоловіки низького соціального статусу без особистих документів, наркозалежні та хворі на гепатит”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначають у Генштабі ЗСУ, більшість із цих контрактників уже звернулася до медичних закладів, щоб спробувати відтермінувати своє відправлення до районів ведення бойових дій на території України. 

Раніше ZMINA писала, що полонені найманці ПВК “Вагнер”, які мають ВІЛ, кажуть, що російське керівництво, вербуючи їх на війну, обіцяло антиретровірусну терапію, з доступом до якої в Росії в пацієнтів були чималі проблеми й до початку війни з Україною. 

У Росії лише офіційно кількість людей, які живуть з ВІЛ, перевалила кілька років тому за 1,1 мільйона. Щодо тих, хто має ВІЛ у пенітенціарних установах, то таких людей, за офіційною статистикою, може бути 10% усієї кількості. 

Втім, лікування ВІЛ у РФ обмежене старими протоколами. До прикладу, у світовій практиці людям з ВІЛ призначають курс лікування відразу після виявлення антитіл до вірусу, коли імунітет ще не досить ослаблений. Російським пацієнтам медикаменти виписують лише тоді, коли рівень імунних клітин падає до майже критичної позначки. 

Впливають на якість лікування й репресії влади, наприклад щодо активістів, які допомагають людям з ВІЛ. Чимало з них у Росії визнали “іноземними агентами”. 

У полоні в Україні затримані найманці отримують лікування. Детальніше про протоколи лікування ВІЛ в Україні, які оновили на початку 2022 року, можна почитати за посиланням

Нагадаємо, що із середини минулого літа до жовтня 2022 року на війну з Україною відправили щонайменше 15 130 ув’язнених росіян. Згідно з даними правозахисників, вербування проводили співробітники ПВК “Вагнер” та міністерства оборони РФ.

Найвідоміші випадки звільнення увʼязнених для участі у війні відбувалися в Ростовській та Брянській областях, а також у Республіці Мордовія. Відомо, що вербувальники побували в колоніях центральної Росії та на Уралі. До більшості колоній прилітав Євген Пригожин та агітував їхати на війну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter