Росія відправила на війну з Україною понад 15 тисяч в’язнів – російські правозахисники

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

З середини літа на війну з Україною відправили щонайменше 15 130 ув’язнених. Згідно з даними правозахисників, вербування проводили співробітники ПВК “Вагнер” та міністерства оборони РФ. 

Про це пише телеграм-канал “Avtozak LIVE” на підставі аналізу даних російських правозахисних організацій “Русь сидящая”, “Гулагу.нет” та фонду “В защиту прав заключённых”. 

Фото: Depositphotos

Найбільш відомі випадки звільнення увʼязнених для участі у війні відбувалися у Ростовській та Брянській областях, а також у республіці Мордовія. Відомо, що вербувальники побували в колоніях центральної Росії та на Уралі.

“За повідомленнями засуджених та їхніх родичів, до більшості виправних колоній прилітав особисто Євген Пригожин. Він агітував їхати на війну. Загалом промови, з якими вербувальники виступали перед ув’язненими, були абсолютно однакові”, – йдеться у повідомленні.

Правозахисники наголошують, що не розуміють юридичних підстав, на яких російських ув’язнених ешелонами вивозять із колоній та відправляють воювати на боці незаконного збройного формування.

Раніше ZMINA писала, що керівництво армії РФ займається пошуком потенційних військових у колоніях Тульської області, щоб відправити їх на війну проти України. Вербувальники обіцяють засудженим зняття судимості в обмін на службу терміном три місяці, для рецидивістів або засуджених за особливо тяжкі злочини термін служби становитиме шість місяців. Проте жодних контрактів з охочими не підписують. 

Нагадаємо, що російських вʼязнів почали звільняти для участі в бойових діях в Україні ще на початку березня. Тоді для поповнення лав окупаційних військ росіяни проводили вербувальну роботу серед ув’язнених у виправних колоніях Ростовської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter