ДБР скерувало до суду справу екскомандира севастопольського “Беркуту”

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися
Державне бюро розслідувань скерувало до суду обвинувальний акт щодо колишнього командира загону особливого призначення “Беркут” управління Міністерства внутрішніх справ України у Севастополі за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань. 

Джерело: УНІАН Володимир Гонтар

За словами прокурорів, під керівництвом колишнього командира загону його підлеглі 18–20 лютого 2014 року застосували табельну вогнепальну зброю, спецзасоби та надмірне фізичне насильство до учасників мирної акції протесту на майдані Незалежності.

“Вони вчинили умисні вбивства та спричинили протестувальникам тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості”, – зазначають в ДБР.

Після цих подій фігурант разом з підлеглими повернулися до Севастополя з привласненою вогнепальною зброєю. Надалі командир перейшов на бік ворога, забезпечував чергування з вогнепальною зброєю на блокпостах при в’їзді до АРК. Крім того, він перешкоджав виїзду законних представників державної влади та правоохоронних органів України, фактично встановивши кордон з материковою частиною держави, чим сприяв встановленню окупаційної влади, проведенню так званого референдуму та анексії півострова.

За “прислуговування” окупаційній владі, чоловік призначався на різні керівні посади у незаконно створених на тимчасово окупованій території АРК правоохоронних органах. Зокрема командира ОМОН “Беркут” УМВС по м. Севастополю, начальника Управління росгвардії по м. Севастополь, заступник начальника ГУ росгвардії в Республіці Крим, депутата Севастопольської міської ради. 

У жовтні 2020 року його було обрано на посаду сенатора Ради Федерації федеральних зборів РФ від Севастополя. 4 жовтня 2022 у Москві він голосував за прийняття до складу Росії окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Прокуратура інкримінує йому вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110 КК України. Колишньому беркутівцю загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Обвинуваченому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше прокуратура Львівської області визнала винним начальника штабу батальйону міліції особливого призначення “Беркут” ГУ МВС України у Львівській області у справі про організацію вибуху на базі у Львові. 

Нагадаємо, колишнього командира Львівського батальйону міліції особливого призначення “Беркут” та помічника начальника штабу підрозділу судитимуть за організацію вбивств мітингувальників у Києві 18 лютого 2014 року.

Також колишнього заступника керівника спецпідрозділу “Беркут” АРК Крим Сергія Марченка визнали винним у державній зраді, перевищенні влади та службових повноважень, а також незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів та засудили до 15 років з позбавленням права обіймати посади в державних і правоохоронних органах строком на три роки. Також засудженого позбавлено спеціального звання – підполковник міліції.

Через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщенні Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter