Справи Майдану: ексзаступник командира кримського “Беркуту” отримав 15 років позбавлення волі

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Колишнього заступника керівника спецпідрозділу “Беркут” АРК Крим Сергія Марченка визнано винним у державній зраді, перевищенні влади та службових повноважень, а також незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів та засуджено до 15 років з позбавленням права обіймати посади в державних і правоохоронних органах строком на 3 роки. Також засудженого позбавлено спеціального звання – підполковник міліції.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. 

Сергій Марченко. Фото з відкритих джерел

“Прокурори у суді довели, що засуджений, перевищивши свої службові повноваження, 10–11 грудня 2013 року брав участь у придушенні акцій протесту, застосовуючи насильство. Внаслідок таких дій 20 потерпілих зазнали мучень, їм заподіяні тілесні ушкодження”, – йдеться в повідомленні. 

За даними правоохоронців, з березня 2014 року експравоохоронець, перебуваючи на території АР Крим, надавав допомогу представникам РФ у проведенні підривної діяльності проти України.

Судовий розгляд здійснювався за спеціальною процедурою “in absentia” у зв’язку з переховуванням обвинуваченого на тимчасово окупованій території АР Крим.

Раніше працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру в державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимиру Сівковичу. Він в інтересах РФ влаштував провокацію з побиттям учасників студентського Євромайдану 30 листопада 2013 року.

Нагадаємо, тоді через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві були заподіяні тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщені Михайлівського собору. Ці події призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter