Ув’язненого у Білорусі політичного конкурента Лукашенка Віктора Бабарика шпиталізували після побиття

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Колишній кандидат у президенти Білорусі й політв’язень Віктор Бабарико, якого влада самопроголошеного Олександра Лукашенка запроторила за ґрати на 14 років, опинився у лікарні після побиття. 

Про це повідомляють активісти “Робочого руху”. 

Фото: vesma.today

Активісти стали першими, хто розповів про госпіталізацію Бабарика. За їхніми даними, які вони отримали з декількох джерел, його вивезли до лікарні у ніч з 24-го на 25 квітня з “множинними тілесними ушкодженнями”. 

Невдовзі факт знаходження Бабарика у лікарні журналістам “Радіо Свобода” підтвердили лікарі. Втім, про стан політв’язня надходить різна інформація: одні повідомляють, що він у “задовільному стані”, інші розповідають про знаходження рідини у легенях чоловіка. 

Своєю чергою активісти “Робочого руху” кажуть, що лікарі не змогли упізнати Бабарика через наслідки побиття, тож встановили його особу лише тоді, коли подивились у документи. 

Білоруські силовики затримали Бабарика у червні 2020-го за місяць до президентських виборів, після яких у країні розгорнулась політична криза, а Лукашенко захопив владу у республіці.

Конкурента Лукашенка звинуватили в корупції та ухиленні від сплати податків, а разом з ним затримали і його сина Едуарда, якого також звинуватили в економічних злочинах. Обидва не визнали своєї провини. 

Справу політв’язня одразу розглядав Верховний Суд Білорусі, тож він не міг подати апеляцію на це рішення. 

Нагадаємо, що станом на кінець минулого року в Білорусі тамтешні правозахисники налічили 1 448 політв’язнів і їхня кількість стрімко зростає. Лише за один місяць 2022-го такими визнали щонайменше 40 білорусів та білорусок. 

Правозахисники від 2020-го називають Білорусь однією з найнебезпечніших у світі країн, наприклад, для журналістів. Втім, небезпечним життя там є й для пересічних громадян. Вирок білоруського суду можна отримати за “неправильні” штори, катання на лижахкоментар про силовиків у мережі або ж листування з рідними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter