Уряд пояснив, як працюватиме е-контроль за карантином

Дата: 23 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів визначив порядок контролю самоізоляції за допомогою електронного додатка “Дій вдома”.

Відповідну постанову оприлюднили на сайті уряду. 

Люди, які мають перебувати на самоізоляції, зможуть обрати один із двох запропонованих варіантів перевірки дотримання карантину: 

  • уповноваженими органами;
  • за допомогою системи через мобільний додаток.

Під час авторизації та внесенні персональних даних у додатку встановлюється фотографія. Після цього у випадкові проміжки часу протягом дня людина отримуватиме push-повідомлення та повинна протягом 15 хвилин за допомогою додатка зробити фото свого обличчя, а інформацію про порушників надсилатимуть до поліції.

Порушеннями вважатимуться: 

  • невідповідність геолокації або самої фотографії;
  • відсутність зв’язку з мобільним додатком;
  • видалення додатка;
  • встановлення обмежень щодо передання інформації за допомогою мобільного додатка.

Урядовці нагадали, що сам факт отримання повідомлення про порушення умов самоізоляції не є підставою для притягнення людини до адміністративної відповідальності. Проте після отримання такого повідомлення представники Національної поліції чи Національної гвардії мають виїхати за місцем проживання та перевірити дотримання особою карантину.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації презентувало додаток для контролю за обсервацією та самоізоляцією українців на початку квітня. Відстежувати самоізоляцію українців Мінцифри доручив Кабінет Міністрів. Міністерство планувало запустити окремий мобільний додаток для контролю, а ще раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповідав про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики стежать за громадянами через мобільні телефони. Однак наприкінці березня очільник МВС Арсен Аваков заявляв, що у відомстві готові до такого стеження, але розуміють, що це порушує конституційні права громадян. 

Відомо, що окрім Ізраїлю в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатка. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатка AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Нещодавно понад 110 організацій світу закликали держави дотримуватися прав людини в умовах використання технологій електронного нагляду для боротьби з пандемією коронавірусу.

Український уряд посилив карантин по всій Україні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня. За цей час поліція намагалася притягнути за порушення карантину сотні осіб, однак суди в 90% випадків стають на бік українців, коли розглядають подібні справи. Так, наприклад, суд не оштрафував чоловіка за відсутність маски, бо держава мала забезпечити його нею за законом.

За час введення карантину уряд уже запровадив чимало обмежень, а тому ZMINA розібралася, які саме дії загрожують вам штрафом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter