“Жодного “Великого брату”: в Україні запустять додаток для контролю за дотриманням карантину

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації України планує запустити мобільний додаток для контролю за дотриманням карантину або самоізоляції у зв’язку з епідемією коронавіруса.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 
Додаток міністерство планує запустити наступного тижня. 

“Одразу заспокою – жодного «великого брату» чи стеження за громадянами”, – повідомив Федоров. 

Програма перевірятиме людей, які знаходяться на самоізоляції, за допомогою геолокації і FaceID у випадковий період часу. Окрім цього застосунок дозволить замовляти хворим продукти і ліки онлайн, а також повідомляти про стан здоров’я. 

Наступним кроком, за словами Федорова, стане впровадження у мобільний додаток державних послуг “Дія” опції моніторингу можливого контакту з хворим.

“Ідея полягає у застосування широкої мережі QR-кодів в магазинах, таксі тощо. Якщо людина починає добровільно сканувати коди, то ми зможемо її попереджати про можливий контакт з хворим. Знову, ніякого геотаргетингу (стеження) тощо”, – написав міністр. 

Нагадаємо, що нещодавно заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції українців у зв’язку зі спалахом коронавірусу, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики слідкують за громадянами через мобільні телефони. Однак 25 березня очільник МВС Арсен Аваков заявив, що у відомстві готові до такого стеження, але водночас розуміють, що це порушує конституційні права громадян. 

Відомо, що окрім Ізраїлю, в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатку. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатку AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. 

Детальніше про відмінність надзвичайної ситуації від надзвичайного стану читайте в матеріалі “Чим відрізняються надзвичайна ситуація та надзвичайний стан і як ввести останній без зловживань?”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter