МВС планує слідкувати за дотриманням карантину через телефони за прикладом Ірану та Ізраїлю

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

МВС планує розпочати контроль за дотриманням самоізоляції українців у зв’язку зі спалахом коронавірусу, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики слідкують за громадянами через мобільні телефони. 

Про це повдіомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Поліція вже почала отримувати в автоматизованому порядку дані від прикордонників щодо українців, які підписали особисті зобов’язання про 14-денний карантин шляхом самоізоляції. 

“Не відкидаю, що за прикладом Південної Кореї, Ізраїлю та Польщі державі доведеться звернутися до мобільних операторів і здійснювати контроль за умовами карантину через моніторинг мобільних мереж”, – сказав Геращенко.

Заступник міністра внутрішніх справ також як приклад несвідомого ставлення до режиму самоізоляції навів ситуацію, за якої до нього нібито звернулася знайома і розповіла, що рейсом з Іспанії до «Борисполя» прибула дівчина, яка стверджує що жодних зобов’язань про 14 днів добровільного карантину з неї не брали. Прикордонники, в свою чергу, запевнили, що дівчина зобов’язання про самоізоляцію підписала і навели копію відповідного документа. Виявилося, що дівчина збрехала своїй матері заради того, щоб поїхати з Києва до Львова побачити свого сина.

«Звичайно ця дівчина тепер нікуди не поїде. А якби поїхала, то вона порушила б умови підписки про самоізоляцію. Якби факт порушення з її боку було б встановлено поліцією, то її було б затримано й оштрафовано на 17 або навіть 34 тисячі гривень», – наголосив Геращенко.

Нагадаємо, що через коронавірус у Ізраїлі на невизначений термін закрили школи, а для всіх, хто прибуває з-за кордону, діє двотижневий карантин. Закрили також кафе, ресторани, спортклуби, магазини, за винятком продовольчих, а також аптек. Місцева поліція проводить рейди залами урочистостей та іншими громадськими закладами, перевіряючи кількість присутніх осіб, яка не має перевищувати сотні, а порушників карантину може чекати тюремне ув’язнення. Агентство безпеки Ізраїлю отримало дозвіл стежити за смартфонами всіх громадян країни, адже ці заходи схвалив прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху.

Наразі також відомо, що в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус, вона робить це за допомогою спеціально створеного додатку. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатку AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин. Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб.  З 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). Із 17 березня закривається все міжнародне авіасполучення. З 18 березня припиняються міжміські авіа-, залізничні та автобусні пасажирські перевезення. З 18 березня в Києві, Харкові та Дніпрі закрито метро, а інший громадський транспорт має перевозити не більш ніж 10 людей у салоні. 

За цей час Кабінет Міністрів уже ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter