В Ірані та Ізраїлі влада стежить через смартфони за тим, як громадяни дотримуються карантину

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Влада Ізраїлю використовуватиме контртерористичні заходи для контролю за виконанням карантину з боку своїх громадян. 

Про це повідомляє видання Businessinsider.

Через коронавірус у країні на невизначений термін закрили школи, а для всіх, хто прибуває з-за кордону, діє двотижневий карантин. Закрили також кафе, ресторани, спортклуби, магазини, за винятком продовольчих, а також аптек. Водночас поліція проводить рейди залами урочистостей та іншими громадськими закладами, перевіряючи кількість присутніх осіб, яка не має перевищувати сотні, а порушників карантину може чекати тюремне ув’язнення.

Агентство безпеки Ізраїлю отримало дозвіл стежити за смартфонами всіх громадян країни, адже прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху схвалив ці заходи для контролю за виконанням карантину під час пандемії.

“Ми на війні з невидимим ворогом – вірусом. Ми розгорнемо засоби, раніше застосовувані проти терористів. Деякі з них будуть агресивними і такими, що порушують приватність причетних. Ми повинні адаптуватися до нової рутини”, – сказав Нетаньяху у своєму відеозверненні до громадян. 

Наразі також відомо, що в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус, вона робить це за допомогою спеціально створеного додатку. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатку AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

За словами активістів, 40% користувачів пристроїв на базі Android в Ірані і Іран вважається великим центром поширення коронавірусної інфекції. Усього за добу в березні там зареєстрували 1365 нових випадків зараження коронавірусом. використовують стару версію операційної системи, а тому не бачать повідомлення про те, що додаток запитує в них дозволу збирати дані про геолокацію. Це нібито дозволяє владі в режимі реального часу стежити за пересуванням громадян. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

Кабінет Міністрів також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Водночас Україна не каратиме іноземців, що не встигли вчасно виїхати з країни через карантин.

Про обмеження щодо коронавірусу у світі читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter