Аваков виступив проти стеження за переміщенням українців через телефони

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступив проти того, щоб правоохоронці стежили за переміщенням українців на карантині, використовуючи мобільні телефони. 

Про це йдеться у відео, розміщеному на офіційному ютуб-каналі МВС.

Аваков наголосив, що у МВС готові до такого стеження, але водночас у відомстві розуміють, що це порушує конституційні права громадян. 

“І я зараз чую і читаю в пресі, що хтось із моїх заступників сказав: “Що ось по телефону, по ай-пі будемо контролювати перебування людини”. Ми готові, але це порушення конституційних прав. Поки не введений режим надзвичайного стану, ніхто через телефон не буде відслідковувати переміщення кожної людини”, – сказав очільник МВС.

Наразі Національна поліція, за словами Авакова, використовує лише адміністративні механізми для покарання порушників карантину. 

Як відомо, нещодавно заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції українців у зв’язку зі спалахом коронавірусу, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики слідкують за громадянами через мобільні телефони. 

Окрім Ізраїлю, в Ірані влада також стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатку. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатку AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. 

Детальніше про відмінність надзвичайної ситуації від надзвичайного стану читайте в матеріалі “Чим відрізняються надзвичайна ситуація та надзвичайний стан і як ввести останній без зловживань?”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter