Презентували додаток для контролю обсервації і самоізоляції: як він працюватиме?

Дата: 07 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство цифрової трансформації презентувало додаток для контролю за обсервацією та самоізоляцією українців. 

Про це повідомив очільник відомства Михайло Федоров у фейсбуку. 

Зустрічайте новий реліз. Оновлюйтесь.​​Застосунок Дія тепер надсилає push-нотифікації та термінові інформаційні…

Опубліковано Михайлом Федоровим Вівторок, 7 квітня 2020 р.

Стежитиме за обсервацією та самоізоляцією влада через додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг “Дія”. Застосунок надсилатиме push-повідомлення та повідомлення про актуальні рішення уряду, про запровадження обмежувальних заходів і умови карантину, а також практичні рекомендації щодо того, як убезпечити себе і своїх близьких від зараження коронавірусом.

На презентації розширення Федоров розповів, що “Дія” надсилатиме до 10 push-повідомлень на день. У відповідь на них люди мають зробити своє фото з геолокацією. 

“Якщо буде порушено режим карантину, а невикористання додатку, по суті, буде порушенням режиму карантину, вже існують певні врегульовані суми штрафів, які людині потрібно буде сплатити”, – наголосив міністр. 

Водночас відомо, що невикористання додатку прирівнюватиметься до порушення режиму і спричинить накладення штрафів.

Нагадаємо, що відстежувати самоізоляцію українців Мінцифри доручив Кабінет Міністрів. Міністерство планувало запустити окремий мобільний додаток для контролю, а ще раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповідав про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики стежать за громадянами через мобільні телефони. Однак наприкінці березня очільник МВС Арсен Аваков заявляв, що у відомстві готові до такого стеження, але розуміють, що це порушує конституційні права громадян. 

Відомо, що окрім Ізраїлю в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатка. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатка AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Нещодавно понад 110 організацій світу закликали держави дотримуватися прав людини в умовах використання технологій електронного нагляду для боротьби з пандемією коронавірусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter