Українські лікарі вперше трансплантували кістковий мозок від неродинного донора, якого знайшли в Україні

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українські лікарі вперше трансплантували кістковий мозок від неродинного донора, якого знайшли в Україні. 

Про це повідомили в “Охматдиті”.

Фото: “Охматдит”

Врятувати вдалось життя 18-річного Олега Шевченка з Павлограда. 

Медики розповіли, що торік хлопцю різко стало зле, але спочатку він з батьками думали, що це тепловий удар. Втім, аналізи показали, що Олег має апластичну анемію у важкій формі. Фактично кістковий мозок підлітка перестав виробляти достатню кількість клітин крові.

Олега намагались лікувати у Дніпрі, але це не дало успіху, тож вирішили робити трансплантацію. 

Проблема із пересадкою кісткового мозку полягає у тому, що від моменту забору клітин у донора до трансплантації має пройти не більше 72 годин. До повномасштабного російського вторгнення клітини возили з-за кордону, але тепер цей процес ускладнився. 

“Генетичного близнюка” для хлопця знайшли в Українському реєстрі донорів кісткового мозку, в якому нині є 9184 потенційних донорів. 

Операцію Олегу зробили 6 квітня й нині його вже виписали. 

“Ми не знаємо, хто це, але для нас донор — герой. На наше щастя, якась чужа людина підійшла як донор і дала єдиний шанс моєму синові на життя”, – каже його мама Ірина

Мати Олега та лікарі закликають якомога більшу кількість українців ставати донорами. До прикладу, у Києві охочих стати донором кісткового мозку безплатно реєструють на базі двох донорських центрів. Повний перелік центрів, де роблять ТКМ, можете переглянути за посиланням

Якщо ви хочете стати донором, то прочитайте колонку журналіста ZMINA про те, як він всього за 10 хвилин став посмертним донором. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії кількість трансплантацій, які робили в Україні, залишалася низькою, а тому часто українці їхали по пересадку до Білорусі. Через політичну кризу, що розгорнулась там, українців, які оплатили пересадки, не пускали зробити операції. 

Попри вторгнення росіян кількість трансплантацій, які роблять українські медики, зростає: торік їх провели на 20% більше, ніж роком раніше.

За останні роки українські лікарі вперше пересадили нирку дитині від померлого донора, підшлункову залозу та кістковий мозок від неродинного донора дитині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter