Українців з окупованих Криму та Донбасу планують вакцинувати в третій черзі

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Українці, які живуть на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу, зможуть отримати щеплення від коронавірусу на третьому етапі вакцинації.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді”.

Фото: УНІАН

Згідно з планом, розробленим в уряді ще минулого року, вакцинація в Україні проходитиме в п’ять етапів та розпочнеться зі щеплення медиків, а згодом людей у будинках для літніх осіб та військовослужбовців.

Жителі окупованих територій зможуть отримати вакцину на третьому етапі, а реєструватися на її введення будуть, як і всі інші громадяни. За словами Ляшка, вакцинуватимуть жителів непідконтрольних уряду територій препаратом з температурою зберігання від +2 до +8 С°, адже його буде легше тримати в пунктах. Такими вакцинами є Astra Zeneсa і Sinovac.

Почати вакцинацію можуть уже у квітні, однак Ляшко зауважив, що терміни залежать від постачання препаратів. 

Нагадаємо, згідно з національним планом вакцинації, до 2022 року щеплення проти ковіду має отримати 50% населення. Однак останні соціологічні дослідження показують, що половина населення не збирається вакцинуватися.

Переважна більшість українців серйозно ставиться до пандемії, не сумнівається в її існуванні та вважає її цілком реальною загрозою. Водночас є чимало тих, хто вважає епідемію результатом невдалих біологічних експериментів або ж кампанії для перерозподілу капіталу у світі. Усі ці твердження є частинами теорій змов, з якими бореться ООН. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter