Бідні країни зможуть вакцинувати від ковіду одного з десяти громадян, якщо їм не допомогти

Дата: 09 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Якщо уряди та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на забезпечення достатньої кількості доз вакцини проти коронавірусу для бідних країн, то майже 70 з них зможуть вакцинувати від вірусу лише кожного десятого свого громадянина.

З такою заявою виступили в організаціях Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now і Oxfam, що входять до альянсу за вакцину для людей.

Фото: Anadolu Agency

У листопаді спочатку американська фармацевтична корпорація Pfizer, а згодом і їхні колеги з біотехнологічної компанії Moderna заявили про розроблення високоефективної вакцини проти коронавірусу. Під час досліджень на людях перша вакцина допомогла запобігти зараженню в 90% випадків, а друга – у 94,5%. 

8 грудня Великобританія  першою у світі почала масштабну вакцинацію населення проти коронавірусу, а згодом до неї планують долучитися й інші держави. За даними альянсу за вакцинацію, багатші країни, населення яких становить лише 14% загальносвітового, закупили досить доз, щоб щепити всіх своїх громадян майже тричі до кінця 2021 року препаратами, які проходять клінічні випробування. Лідеркою серед таких держав є Канада, якій вистачить доз для п’ятикратної вакцинації кожного громадянина.

Водночас 67 країн із низьким рівнем доходу і рівнем доходу, нижчим за середній, ризикують вакцинувати протягом наступного року лише кожного десятого. Наразі глобальний альянс із вакцин та імунізації отримав від України, яка входить до переліку із 67 держав, першу частину заявки на 8 мільйонів доз вакцини, якими планують щепити 4 мільйони українців. Другу частину заявки до ініціативи COVAX мають подати до середини грудня. 

Першою у світі вакцину проти коронавірусу отримала 90-річна британка на ім’я Маргарет

“Багаті країни мають достатню кількість доз, щоб вакцинувати всіх майже тричі, тоді як бідним країнам не вистачає щеплень навіть для охоплення медичних працівників та людей, що перебувають у групі ризику. Нинішня система, коли фармацевтичні корпорації використовують державне фінансування для досліджень, зберігають ексклюзивні права та зберігають свої технології в секреті для збільшення прибутку, може коштувати багатьох життів”, – заявила членкиня альянсу та докторка Мохга Камал Янні.

Відомо, що наразі всі дози вакцини проти коронавірусу компанії Moderna і 96% компанії Pfizer / BioNTech закупили багаті країни. Компанія Oxford / AstraZeneca зобов’язалася надавати 64% своїх доз людям у країнах, що розвиваються, однак автори звернення наполягають, що вакцинація світу не має залежати від однієї фармацевтичної фірми, а тому закликають виробників до відкритого обміну технологіями. 

“Багаті країни мають чіткі зобов’язання щодо прав людини не лише утримуватися від дій, які можуть зашкодити доступу до вакцин в інших місцях, а й співпрацювати та надавати допомогу країнам, які цього потребують. Купуючи переважну більшість світових запасів вакцин, багаті країни порушують свої зобов’язання щодо прав людини. Натомість, працюючи з іншими для обміну знаннями та розширення пропозиції, вони можуть допомогти покласти край глобальній кризі”, – заявив  керівник відділу економічної та соціальної справедливості Amnesty International Стів Кокберн

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я вже визначило 12 пріоритетних груп населення для вакцинації від коронавірусу, до яких входять, зокрема, працівники сфери охорони здоров’я, військові, освітяни, люди похилого віку та особи, які мешкають у соцзакладах.

Нещодавно генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав найбагатші країни допомогти світу з вакцинацією від коронавірусу, адже це буде складним завданням. 

Фотографія обкладинки: Mladen Antonov / AFP / Getty Images

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter