Половина українців не хоче вакцинуватися від коронавірусу – опитування

Дата: 20 Січня 2021
A+ A- Підписатися

56% опитаних українців не готові щепитися від коронавірусу, якщо вакцина стане доступною в аптеках. 

Про це свідчать дані дослідження соціологічної групи “Рейтинг”. 

Про готовність щепитися від ковіду за умови, що вакцина буде доступною в аптеках, повідомили 39% опитаних. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватися 43% респондентів (не готові – 52%). За словами соціологів, підтримка безкоштовної вакцинації впала в динаміці з листопада, коли безкоштовне щеплення підтримували 55%.

Натомість кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною, дещо зросла. Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30–49 років), жінок, мешканців малих міст та тих, хто не боїться захворіти.  

Соціологи повідомили, що серед українців знизився рівень хвилювання через те, що вони особисто чи їхні близькі захворіють на коронавірус. Так, через те, що на ковід захворіють особисто, хвилюються близько 40% (у листопаді 2020 – 57%). Щодо можливого захворювання близьких та рідних хвилюються 78% (у листопаді – 87%). Частіше про хвилювання стосовно можливого захворювання говорили старші опитані та жінки.
 
16% респондентів вважають, що вже перехворіли або хворіють на коронавірус. 80% респондентів думають, що не хворіли. 4% не змогли відповісти на запитання. 

Нагадаємо, що наприкінці грудня український уряд також затвердив план імунізації населення від коронавірусу. Згідно з ним, вакцинуватимуть українців у чотири етапи. До 2022 року щеплення від ковіду має отримати 50% населення. У грудні влада повідомила, що закупила для цього також китайську вакцину компанії Sinovac Biotech. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Більшість українців вважає, що влада каже неправду про кількість хворих на ковід. Майже половина опитаних переконані, що офіційну статистику щодо масштабів хвороби в країні применшено.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter