Через сайт, сімейного лікаря або телефоном: в уряді розповіли, як українці записуватимуться на вакцинацію

Дата: 01 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Уряд передбачить для громадян три можливі варіанти запису на вакцинацію проти коронавірусу: самостійно телефоном, або за допомогою спеціального сайту, або через сімейного лікаря. 

Про це в інтерв’ю ТСН розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко

Віктор Ляшко. Фото: МОЗ

У грудні минулого року, коли масштабні кампанії вакцинації розпочали у Великобританії та США, український уряд затвердив план вакцинації, який спочатку складався з чотирьох етапів, однак наразі містить, за словами Ляшка, п’ять пунктів. Його розробили фахівці Центру громадського здоров’я України разом з експертами ВООЗ та ЮНІСЕФ. Що два тижні до документа мали вносити зміни відповідно до інформації про доступність вакцини.

За словами Ляшка, вакцинація в Україні може початись одразу зі щеплень і медиків, і людей у будинках для літніх осіб, і військовослужбовців. Однак відбудеться це, якщо МОЗ отримає два типи вакцини одночасно: і безкоштовні в межах COVAX, і придбані у виробника.

Записатися на щеплення люди зможуть на спеціальному сайті, який розробляється, через сімейного лікаря або телефоном. 

Фото: Getty Images

“10 лютого в нас уже буде повністю відтестовано в медичних інформаційних системах, які сьогодні стоять у лікарів, модуль “імунопрофілактика”. І паралельно з цим буде запущено сайт (назва, там, як COVID-19), який розповідатиме все про імунопрофілактику і дасть можливість записуватися на імунопрофілактику. Паралельно розробляється така ж комунікаційна кампанія, запуститься, і будемо говорити, що сьогодні вакцинуються і записуються такі-то групи ризику, де будуть чітко показувати, де, в якому місці можна зробити щеплення, хто буде проводити”, – розповів Ляшко. 

Людей, у яких немає сімейного лікаря, за словами Ляшка, скоординують за місцем проживання до визначеного пункту щеплення.

Нагадаємо, згідно з національним планом вакцинації, до 2022 року щеплення проти ковіду має отримати 50% населення. Однак останні соціологічні дослідження показують, що половина населення не збирається вакцинуватися.

Переважна більшість українців серйозно ставиться до пандемії, не сумнівається в її існуванні та вважає її цілком реальною загрозою. Водночас є чимало тих, хто вважає епідемію результатом невдалих біологічних експериментів або ж кампанії для перерозподілу капіталу у світі. Усі ці твердження є частинами теорій змов, з якими бореться ООН. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter