30% українців вважають епідемію ковіду результатом невдалих біологічних експериментів – опитування

Дата: 25 Січня 2021
A+ A- Підписатися

30,9% опитаних українців вірять у теорію змови про те, що пандемія коронавірусу – результат невдалих біологічних експериментів.

Про це свідчать результати опитування Харківського інституту соціальних досліджень. 

Фото: Kyiv Post
Соціологи опитали наприкінці минулого року 1500 людей в 41 населеному пункті різного розміру, що презентували п’ять макрорегіонів України (схід, захід, південь, північ, центр).
 
Переважна більшість українців, як стверджують соціологи, серйозно ставиться до пандемії. 85,8% опитаних не сумніваються в її існуванні, а майже половина (49%) вважає ії цілком реальною загрозою. Кількість людей, які вважають коронавірус вигадкою, не перевищує 4%.
 
Водночас 15,9% опитаних погодилися з тим, що епідемія – це диверсія з боку США або Китаю, а ще 15,1% – що вона вигадана для перерозподілу капіталу у світі. Менш популярними теоріями змови виявилися такі, що розповідають про “американські біолабораторії в Україні”, прихований вплив Джорджа Сороса або Біла Гейтса: у них вірять не більш ніж 6 % опитаних.

Дослідження також показало, що джерела, з яких українці отримують інформацію про епідемію, не завжди є джерелами, яким вони довіряють. Так, хоча 39,0% опитаних віком 30–44 роки отримують інформацію з телебачення, довіряють їй лише 13,0%. Щодо респондентів віком 45–59 років, то тільки 26,1% з них довіряють інформації з телебачення та лише 18,7% – з новинних сайтів. Кожен четвертий українець, незалежно від віку, взагалі не довіряє жодним джерелам.

Фото: ЕРА

Найбільше опитані довіряють інформації про ковід від громадських і міжнародних організацій (ВООЗ, ООН) та церкви. Найменшу довіру викликають повідомлення про епідемію, які надходять з російських медіа та від політичних діячів. Як зазначили соціологи, хоча довіра до ЗМІ Росії загалом дуже низька, вона має тенденцію зростати з віком.

Нагадаємо, ще наприкінці минулого року ООН повідомила, що активно бореться зі шкідливими міфами про вакцини, теоріями змов та іншою дезінформацією в соціальних мережах у світі. Роблять це для того, щоб зміцнити довіру людей до системи охорони здоров’я загалом та до вакцинації проти ковіду зокрема.

Український уряд уже затвердив план імунізації населення від коронавірусу. Згідно з ним, вакцинуватимуть українців у чотири етапи. До 2022 року щеплення від ковіду має отримати 50% населення. Однак останні дослідження показують, що половина населення не збирається вакцинуватися.

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Фотографія обкладинки: ЕРА
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter