Українці значно скоротили споживання російського інформаційного контенту – опитування

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні спостерігається різке зниження рівня споживання російського інформаційного контенту. Зокрема, значна частина опитаних перестала слухати музику та дивитися серіали російського виробництва. 

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”.

Фото з відкритих джерел

Примітно, що більш ніж 40% опитаних узагалі перестали дивитися російські серіали, а ще чверть не дивилася їх раніше і зараз не дивиться. Загалом майже 70% не дивилися російські серіали протягом останніх пів року, і ця цифра, за даними “Рейтингу”, зросла втричі. Тільки 15% опитаних продовжують дивитися російські серіали, як і раніше.

До початку повномасштабного вторгнення частіше за інших російські серіали дивилися старші опитані, жінки, мешканці сходу та півдня. Сьогодні російські серіали дещо частіше за інших дивляться представники середнього покоління та жінки. 

Понад 40% опитаних узагалі перестали слухати російську музику, ще 18% не слухали раніше і зараз не слухають. Загалом майже 60% не слухали російську музику протягом останніх пів року, і ця цифра зросла майже вп’ятеро. Тільки чверть продовжує слухати російську музику, як і раніше.

До 24 лютого російську музику слухали молодь та представники середнього покоління, чоловіки. Зараз же значно вирізняються в частоті споживання представники молоді, середнього покоління та чоловіків (третина в цих категоріях надалі продовжує слухати музику російських виконавців).

Опитування проводилося 17–18 серпня 2022 року серед 1000 респондентів  віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

Нагадаємо, що за час повномасштабного вторгнення Facebook, Twitter та Instagram відчутно українізувалися, натомість YouTube та TikTok і надалі залишаються русифікованими.

Відомо, що із 16 липня за порушення мовного законодавства карають попередженням або штрафом. Водночас штрафи можуть бути оскаржені в суді.

Крім того, 16 липня в Україні набрала чинності нова частина окремої статті закону про мову. Відповідно до неї інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, а також повідомляти державною мовою суспільно важливу інформацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter