Від сьогодні стартова сторінка всіх інтернет-ресурсів в Україні має бути державною мовою

Дата: 16 Липня 2022
A+ A- Підписатися

З 16 липня в Україні набрала чинності нова частина окремої статті закону про мову. Відповідно до неї інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, а також повідомляти державною мовою суспільно-важливу інформацію.

Про це розповів під час брифінгу Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Ілюстративне зображення. Джерело: pixabay.com

“В умовах війни недотримання мовного законодавства — це гра на руку ворогові. Створення кращих умов для опанування мови та її розвитку, контроль за застосуванням у відповідних сферах, захист прав громадян на отримання інформації та послуг державною – наш пріоритет”, – зазначив Кремінь.

Зміни пов’язані з набуттям чинності статті 27 закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Йдеться про інтернет-представництва (зокрема вебсайти, сторінки у соцмережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств установ та організацій державної та комунальної форми власності.

Також норми стосуються засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні.

Нагадаємо, з 16 липня за порушення мовного законодавства каратимуть попередженням або штрафом. Водночас штрафи можуть бути оскаржені в суді.

За результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення можливе рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше, а штраф за повторне протягом року порушення – від 8500 до 11900 грн. За наступні випадки невиконання вимог омбудсмана передбачено штраф від 1700 до 3400 грн.

Як вказано на сайті уповноваженого, з 16 липня він може накладати штрафи на посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть мовний закон. 

Раніше ZMINA повідомляла, що вся сфера обслуговування перейшла на українську мову ще 16 січня 2021 року. Це зумовлено дією статті 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який ухвалили ще у 2019 році.

Норми мовного закону набувають чинності поступово, і деякі з них почнуть діяти аж у 2030 році.

Фотографія обкладинки: Радіо Свобода

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter