Україна зареєструвала вакцину Oxford/AstraZeneca проти коронавірусу

Дата: 23 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я зареєструвало в Україні для екстреного медичного застосування вакцину проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca.

Про це повідомили у відомстві. 

Вакцина AstraZeneca – це векторна вакцина і Векторні (рекомбінантні) вакцини – препарати, отримані методами генної інженерії. Суть методу: гени вірулентного мікроорганізму, що відповідальний за синтез захисних антигенів, вбудовують у геном непатогенного мікроорганізму, який під час культивування продукує і накопичує відповідний антиген., яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Для повної імунізації людині необхідно ввести дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Препарат можна зберігати до шести місяців за температури від +2 до +8 °С.

Препарат виробляють компанія AstraZeneca-SKBio в Південній Кореї та Інститут сироватки крові в Індії. Вакцину подали на реєстрацію до Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я ще 15 лютого. 

На перше постачання препарату влада очікує вже 23 лютого. Іншу частину в межах глобальної ініціативи COVAX Україна може отримати протягом першого півріччя. Як зазначають у МОЗ, ідеться про кількість від 2,2 до 3,7 мільйона доз препарату. Також влада за державні кошти закуповує препарат безпосередньо у виробників.

Нагадаємо, що, згідно з планом, розробленим в уряді ще минулого року, вакцинація в Україні проходитиме в п’ять етапів та розпочнеться зі щеплення медиків, а згодом людей у будинках для літніх осіб та військовослужбовців. Жителі окупованих територій зможуть отримати вакцину на третьому етапі, а реєструватися на її введення будуть, як і всі інші громадяни. 

Відомо, що переважна більшість українців серйозно ставиться до пандемії, не сумнівається в її існуванні та вважає її цілком реальною загрозою. Водночас є чимало тих, хто вважає епідемію результатом невдалих біологічних експериментів або ж кампанії для перерозподілу капіталу у світі. Усі ці твердження є частинами теорій змов, з якими бореться ООН. Останні соціологічні дослідження показують, що половина українців не збирається вакцинуватися. 

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter