Україна закликає долучитись до бойкоту Росії після допуску російських дітей-спортсменів на змагання FIFA та UEFA

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Україна закликає світ долучитись до бойкоту будь-яких футбольних матчів з російськими спортсменами після того, як FIFA та UEFA допустили російські юнацькі команди до міжнародних турнірів.

З таким закликом виступили в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Mikhail Svetlov / Getty Images

Нині разом з Україною рішення про допуск росіян бойкотують асоціації футболу Англії, Польщі, Латвії, Литви, Швеції, Данії, Фінляндії, Ірландії, Норвегії та Румунії. 

Ще декілька країн – Швейцарія, Чехія, Нідерланди та Естонія – заявили, що чекають подальших пояснень від UEFA.

“Ми твердо переконані, що футбол завжди має пропагувати мир, толерантність та справедливість, а не спонукати продовжувати війну та пропагувати безкарність”, – висловлюють позиції країн-партнерів в українському уряді. 

За час повномасштабного вторгнення російські військові вбили щонайменше 360 українських спортсменів. Окрім цього, повномасштабне російське вторгнення позбавило українських дітей не лише можливості займатись спортом, але й можливості жити у своїй країні, наголошують у Кабміні.

Також щонайменше 504 дітей російські військові вбили, а ще 1129 поранили під час вторгнення в Україну. 

Українські посадовці додають, що відстоюватимуть свою позицію, допоки Росія воюватиме проти України та поки не відновиться мир на європейському континенті.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у Росії усього кілька спортсменів відкрито виступили проти війни. Так зробили, наприклад, колишній капітан національної збірної з футболу Ігор Денисов та російська футболістка Надія Карпова. Остання мешкає в Іспанії та є відкритою лесбійкою, тож критикує російську владу й за використання гомофобії як знаряддя пропаганди.

Інших гучних антивоєнних виступів з боку російських спортсменів за понад рік війни не було, але частина з них бере участьі 18 березня 2022 року на мітингу-концерті в Москві на підтримку війни в Україні виступали дворазовий олімпійський чемпіон з плавання Євген Рилов, художні гімнастки Діна та Аріна Аверіни, олімпійська чемпіонка, гімнастка Вікторія Лістунова, фігуристи Євгенія Тарасова, Володимир Морозов, Вікторія Синіцина та Микита Кацалапов. у пропаганді війни.

Серед російських спортсменів, які за понад півтора року змогли потрапити на світові змагання, є чимало підлітків, що опинились у скандалах через свою поведінку. До прикладу, російський перегонник Артем Северюхін торік під час церемонії нагородження на чемпіонаті світу з картингу віддав нацистський салют. 

Також російський гімнаст Іван Куляк змагався торік у березні на етапі Кубка світу в Досі з літерою Z, приклеєною на його форму, чим спричинив обурення у світі.

Нагадаємо, що ZMINA писала про те, що:

  • через обстріли Кривого Рогу загинула 20-річна чемпіонка України зі спортивних танців Дар’я Курдель
  • захищаючи Маріуполь, загинув боєць “Азову”, чемпіон України з кікбоксингу Олексій Янін
  • у Маріуполі також загинула 14-річна важкоатлетка Аліна Перегудова
  • загинув унаслідок бомбардувань Маріуполя й багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський. Після смерті росіяни депортували його доньку Кіру до Росії, однак нині дівчину повернули рідним; 
  • закатували росіяни в місті Тростянець спортсмена Сергія Проневича.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter