Російський гонщик віддав нацистський салют на чемпіонаті в ЄС: з ним розірвала контракт команда та засудили у світі

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна автомобільна федерація (FIA) розслідує “неприйнятну поведінку” російського гонщика Артема Северюхіна, який під час церемонії нагородження на чемпіонаті світу з картингу підняв руку в нацистському привітанні.

Про це повідомили на сайті FIA.

Артем Северюхін. Фото: фейсбук-сторінка Ward Racing

15-річний Артем Северюхін цього року посів перше місце в перегонах першого етапу турніру чемпіонату Європи з картингу серед юніорів, що відбувався в Португалії. Росіянин виступав під італійським прапором, адже федерація напередодні заборонила спортсменам з Росії та Білорусі виступати під прапорами своїх країн через початок повномасштабного вторгнення в Україну.

10 квітня, у момент, коли Северюхін стояв на п’єдесталі й почав лунати гімн Італії, він ударив себе в груди, скинув руку в нацистському вітанні та почав сміятись. 

Скриншот відео
Скриншот відео 

Вчинок росіянина спричинив хвилю обурення, й із закликами довічно відсторонити його від змагань виступили чимало людей. Відреагувати на випадок FIA закликав український гонщик Іван Пеклін.

“Поки тисячі людей вмирають у моїй країні від рук російських загарбників, поки хтось каже, що спорт поза політикою, ми можемо бачити поведінку російського гонщика на подіумі чемпіонату Європи. Я закликаю ФІА до дій”, – написав він в інстаграм-сторіз. 

Також у мережі почали поширювати скриншот коментарів у фейсбуці, які залишила мати Северюхіна Тетяна. Вона намагалася виправдати поведінку сина, розповідаючи, що він “надіслав сердечка їй та команді”

“Люди вірять у те, у що хочуть вірити, чують те, що хочуть чути, та бачать те, що хочуть бачити”, – написала вона. 

Фото: твіттер-акаунт Kievsky

Прокоментував історію з поведінкою Северюхіна і його колишній тренер Олександр Тегай. Він припустив, що “Артем просто емоційно радів перемозі, пишався за себе та команду”.

Окрім розслідування, що має провести Міжнародна автомобільна федерація, вже відомо, що шведська команда Ward Racing, за яку виступав Северюхін, вирішила розірвати з ним контракт. 

“Дії Артема Северюхіна… жодним чином не відбивають поглядів та цінностей Ward Racing. Навпаки, Ward Racing підтримує міжнародну спільноту, що засуджує вторгнення Росії в Україну, і висловлює свою солідарність із людьми, які страждають через цей неспровокований і жахливий напад… Крім того, як громадяни Швеції, ми пишаємося нашою країною, яка ухвалила історичне рішення відправити до України зброю для боротьби з російською армією”, – наголосили вони.

Прокоментував свій вчинок і сам Северюхін. Він заперечив, що скинув руку в нацистському вітанні:

“Я виграв раунд чемпіонату Європи й був дуже щасливий. Я з Росії. Я подякував команді та моїм родичам з Росії. Хтось побачив у моїх діях поганий жест, але це не так. Я просто подякував їм. Я росіянин, я з Росії, і я стою за свою країну”.

Нагадаємо, що на початку березня російський гімнаст Івана Куляк змагався на етапі Кубку світу в Досі з літерою Z, приклеєною на його форму, чим спричинив обурення у світі.

Скриншот відео

Після цього Міжнародна федерація гімнастики (FIG) повідомила про плани дискваліфікувати росіянина на один рік.

Нещодавно Верховна Рада заборонила використання російської символіки “Z” та “V”, яку використовують на знак підтримки війни в Україні. З ідеями подібної заборони виступили також у Польщі, Литві, Чехії та Німеччині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter