Закатований російськими окупантами у Тростянці чоловік – спортсмен Сергій Проневич

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Закатований російськими окупантами у місті Тростянець чоловік виявився відомим українським спортсменом Сергієм Проневичем. 

Про це його мати Антоніна Проневич розповіла “Суспільному”. 

Антоніна Проневич з портретом сина на фоні його грамот та медалей. Фото: “Суспільне”

Проневич був членом територіальної оборони та, за словами матері, нібито входив до складу розвідувальної групи. Зв’язок з ним вона втратила 12 березня. 

“Вийшло чи то засада, чи то росіяни були там і сталася, як говорять, стрілянина. А в результаті з 12 березня мені нічого невідомо стало, тому що не було зв’язку, ніде нічого. Кажуть, його тримали в підвалі, в пожежній, і там його катували, тому що на руках сліди від кайданок було видно”, – розповідає пані Антоніна. 

У жовтні 2019-го Сергій потрапив до Книги рекордів України, пробігши у повній військовій екіпіровці українського вояка марафонську дистанцію – 42 км.

Сергій Проневич
У жовтні 2019-го Сергій Проневич потрапив до Книги рекордів України, пробігши у повній військовій екіпіровці українського вояка марафонську дистанцію – 42 км

“Він, мабуть, почав бігати з 8-го класу, в нього це з’явилося бажання”, – розповідає мати.

Окрім спорту, Сергій також майстрував поробки з дерева, фанери, соломки та природних матеріалів:“Вази робив, із прищіпок зробив для серветок оце. Вирізав із дерева підкову. Це все він робив, своїми руками. Він як схоче – зробить все, як не схоче – не нагнеш ні на що”.

Тіло Сергія знайшли після звільнення Тростянця від російських окупантів. Фото: Офіс генерального прокурора.

Родом спортсмен був із села Боромля. Звідти вже надходила інформація про катування російськими загарбниками. Так, вони викрали там місцевого власника крамниці на ім’я Ігор. Чоловіка обшукали, нишпорили в контактах телефона, вкрали ланцюжок із хрестом, обручку та 2,5 тисячі доларів, побили та намагались відрізати пальця, а потім зламали його. 

Односельці згадують, що закатований росіянами Проневич вів активне суспільне життя.

За фактом вбивства Сергія Проневича Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни. Катам чоловіка загрожує від десяти до п’ятнадцяти років за ґратами або довічне позбавлення волі.

Від початку повномасштабного вторгнення на тимчасово захоплених територіях росіяни систематично викрадають журналістів, політиків, активістів та незгодних з окупацією, щоб придушити супротив населення. У коаліції “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition” зафіксували вже десятки таких випадків, однак їхня кількість збільшується чи не щодня.

ZMINA веде перелік людей, про зникнення яких стає відомо. 

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter