Двох депортованих з Маріуполя до Росії сиріт повернули родичам

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Двох дітей з Маріуполя, які внаслідок російської агресії залишилися сиротами, повернули з Росії до України. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Кіра Обединська разом зі своїм батьком. Фото: фейсбук-сторінка Євгена Обединського

Однією з повернених дітей стала 12-річна Кіра Обединська. Її батько, багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський загинув унаслідок авіабомбардування в Маріуполі 17 березня. Останніми роками чоловік боровся з пухлиною головного мозку. 

Після смерті Євгена російські військові викрали його доньку, яка є однією з трьох дітей спортсмена, та відвезли спочатку до окупованого Донецька, а згодом до Росії. В Офісі генерального прокурора повідомляли, що Кіра, для якої Євген був єдиним з батьків, намагалась евакуюватись з Маріуполя й отримала поранення після вибуху міни. За фактом її викрадення правоохоронці розпочали провадження щодо порушення законів та звичаїв війни.

Повернути Кіру вимагав її дідусь, який проживає в Чернівцях. Саме він повідомив про викрадення правоохоронцям. 

Другою дитиною, яку повернули до України, став дев’ятирічний Ілля Матвієнко. Внаслідок російської військової агресії хлопчик втратив у Маріуполі маму, а невдовзі після цього опинився в Росії. Єдиним родичем Іллі залишилася бабуся, яка вимагала встановити опіку над ним.

Як і в ситуації з Кірою, про місце перебування Іллі до останнього часу нічого не було відомо. 

Нині, як зазначили в Офісі Омбудсмана, питання встановлення опіки над обома дітьми врегульовано й вони повернулися до рідних. 

За інформацією з різних джерел, до Росії з України примусово вивезли вже понад 121 тисячу дітей – це як діти-сироти, так і ті, які мають батьків.

На початку березня Володимир Путін закликав внести до російського законодавства зміни, щоб сиріт, які не є громадянами РФ, могли всиновлювати росіяни. З окупованих територій Донбасу дітей почали викрадати під виглядом евакуації ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що Україна вимагає від світу реакції на спробу Росії легалізувати викрадення дітей-сиріт з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter