МЗС просить світ відреагувати на спробу Росії легалізувати викрадення дітей-сиріт з України

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Україна закликає світ відреагувати на загрозу незаконного усиновлення російськими громадянами дітей-сиріт, викрадених з території країни.

З відповідною заявою виступили в МЗС.

Хлопчик, якого Росія депортувала з Маріуполя до Таганрога. Фото: ЕРА

Росія, як наголошують дипломати, займається організованим на державному рівні викраденням українських дітей і руйнуванням майбутнього української нації:

“Спроби Кремля надати своїм злочинним діям на території України “законних” підстав є цинічним нехтуванням засадничими правилами й звичаями ведення війни та загальновизнаними правами людини”.

На початку березня Володимир Путін закликав внести у російське законодавство зміни, аби сиріт з ОРДЛО, які не є громадянами РФ, могли усиновлювати росіяни. Незадовго до початку повномасштабного вторгнення в Україну їх фактично почали викрадати під виглядом евакуації з окупованих територій Донбасу.

Правозахисникам ще тоді стало відомо про щонайменше три сотні таких випадків. Вивозили сиріт у Волгоградську, Ростовську, Московську, Білгородську та Тульську області, а на усиновленні зробили цілий бізнес, адже посередники за прискорення процесу, що зазвичай займає місяці, брали чималі гроші.

На початок березня, за словами російських посадовців, до РФ депортували вже 1090 дітей-сиріт. Окрім сиріт, до РФ депортують й дітей з батьками: з сотень тисяч українців, про депортацію яких каже Омбудсман Людмила Денісова, 117 тисяч – діти.

Українські дипломати характеризують дії Кремля саме як викрадення та закликають до рішучої реакції міжнародної спільноти насамперед Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ЮНІСЕФ, Управління Верховного комісара ООН з прав людини, а також Спеціальних представників Генерального секретаря ООН з питань дітей у збройних конфліктах та з питань насильства щодо дітей. 

Від них вимагають вжити невідкладних заходів, аби повернути українських дітей на батьківщину. 

Нагадаємо, що для повернення депортованих до Росії українців пропонують відкрити спеціальні коридори. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter