На Генасамблеї ООН Україна попросила світ посилити дії із захисту прав людини в Криму

Дата: 04 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

3 листопада на полях 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заступниця глави МЗС України Еміне Джеппар закликала міжнародну спільноту посилити спільні дії на захист прав людини в тимчасово окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Еміне Джеппар

За даними міністерства, захід об’єднав дипломатів з Києва, Нью-Йорка, Женеви, Відня і Страсбурга, які займаються правозахисною проблематикою.

Як мовиться в повідомленні українського зовнішньополітичного відомства, Джеппар у своєму виступі зазначила, що “російська окупаційна влада перетворила Крим на півострів страху, де тривають репресії проти громадян України, які виступають проти окупації”.

Вона нагадала, що на півострові “триває політика незаконного ув’язнення українців і кримських татар з метою подальшого їх тримання в заручниках вже на території Росії”.

“Тільки сьогодні (3 листопада –​ ред.) військовий російський суд Північно-Кавказького округу виніс неправомірне рішення про засудження трьох громадян України у черговій так званій справі “Хізб ут-Тахрір”. Ми не залишимо наших громадян і зробимо все можливе для їх повернення в Україну”, – пообіцяла вона.

Еміне Джеппар також торкнулася теми зміни демографічного складу населення півострова.

Позбавлення права на землю, релігію, освіту і мову, примусова зміна громадянства, призов до лав російської армії, заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також утиски Української православної церкви – всі ці порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, за словами Еміне Джеппар, отримають належну оцінку з боку ООН, – мовиться у повідомленні.

За даними міністерства, на заході відзначили важливість двох доповідей Генерального секретаря ООН про стан дотримання прав людини в Криму.

Постійне представництво України в ООН напередодні проінформувало, що третя доповідь генсекретаря організації Антоніу Гутерріша щодо ситуації з правами людини на в Криму ляже в основу проєкту нової резолюції стосовно Кримського півострова.

У третій доповіді йдеться, зокрема, про тортури і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ, безкарність причетних до насильницьких зникнень людей, втручання в професійну діяльність журналістів, примусові переміщення та депортацію з Криму населення.

Нагадаємо, 3 листопада Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону ухвалив обвинувальний вирок. Суд дав кримчанам 42 роки на трьох.​

Після оголошення вироку активісти протестували у мирний спосіб під Офісом президента у Києві та під будівлею незаконного “Кримського гарнізонного військового суду” у Сімферополі, вимагаючи звільнення українських політв’язнів.  

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила вирок російського суду та назвала його незаконним. За її словами, права і свободи кримських татар Росія грубо порушувала з моменту незаконних обшуків у їхніх будинках і затримань. Окрім цього, Росія порушила їхнє право на об’єктивне розслідування, на ефективний засіб правового захисту, справедливий суд і принцип презумпції невинуватості. 

Вона звернулася до міжнародного співтовариства з проханням “об’єднати зусилля і посилити тиск на Росію, щоб припинити політично вмотивовані переслідування громадян України у тимчасово окупованому Криму і звільнити всіх в’язнів Кремля”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter