Представництво президента в АРК озвучило кількість зниклих безвісти в Криму

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

З початку тимчасової окупації Росією Криму безвісти зникли 45 людей.

Про це повідомляє пресслужба Представництва президента України в Автономній Республіці Крим на своїй фейсбук-сторінці.

Доля 15 зниклих безвісти з 2014 року до цього часу невідома.

У представництві повідомили, що наразі в уряді формується Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Щойно вона запрацює, відомство планує порушувати питання насильницьких зникнень у Криму за весь період окупації. 

За словами заступниці постійного представника президента України в АР Крим Таміли Ташевої, насильницькі зникнення в окупованому Росією Криму – один зі злочинів, скоєних окупантом.

“Уявіть, що на очах близьких людину затримують правоохоронці у формі – агенти держави – і потім вона зникає для всіх: її немає в СІЗО, відділку поліції чи в суді, немає в лікарнях, вона не з’являється вдома. І така невідомість може тривати місяці й роки. Завдання держави –  документувати випадки насильницьких зникнень, у межах повноважень проводити розслідування та залучати міжнародні організації до розшуку, в цей час підтримувати родичів зниклих безвісти, що може охоплювати не тільки матеріальну допомогу, а й психологічну підтримку і постійний доступ до інформації про стан розслідування. Ми маємо пам’ятати про імена всіх жертв насильницьких зникнень на наших територіях, адже за цифрами 45 та 15 стоять реальні люди, сльози та сподівання десятків і тисяч людей”, – прокоментувала вона.

Tаміла Ташева

Нагадаємо, достеменних даних про кількість зниклих безвісти в Україні досі немає. За словами колишньої Уповноваженої президента з мирного врегулювання конфлікту на Донеччині та Луганщині Ірини Геращенко, представники України на переговорах у Мінську використовують список, складений об’єднаним центром СБУ.

У ньому зафіксовано 294 людини, включно з цивільними, яких розшукує Україна. Громадська організація “Мирний берег”, що працює над пошуком зниклих безвісти, володіє даними про 1288 таких людей, тоді як Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) наводить число в 1500 зниклих за весь час військового конфлікту в Україні. Близько тисячі тіл людей, які вже поховані або перебувають у моргах, не ідентифіковано. Своєю чергою, експерти переконані, що кількість неідентифікованих тіл зростатиме, оскільки пошуки досі тривають.   

Із 2014 до 2018 року тільки експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти. 

У червні ZMINA повідомляла про звинувачення парламентського комітету Секретаріату Кабінету Міністрів у саботажі процесу створення Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter