Уряд створить комісію з розшуку зниклих безвісти на Донбасі

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів погодив постанову про створення та склад комісії з розшуку зниклих безвісти. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час засідання в Офісі президента робочої групи з питань зниклих безвісти на Донбасі та військових і цивільних заручників. 

Створення при Кабміні спеціальної комісії з питань зниклих безвісти осіб, яка мала координувати діяльність держорганів, уповноважених на облік і розшук таких людей, було одним з пунктів ухваленого у 2018 році парламентом закону. До складу комісії мали ввійти представники Нацполіції, СБУ, ГПУ, Міноборони, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. Делегували двох своїх членів до комісії й від Комітету з прав людини. Проте у квітні минулого року стало відомо, що Кабмін не виконує закон.

За словами Денісової, рішення про створення та склад комісії може бути ухвалене найближчим часом, однак деталей Омбудсман не уточнила. 

Нагадаємо, що точних даних про кількість зниклих безвісти в Україні досі немає. За словами колишньої Уповноваженої президента з мирного врегулювання конфлікту на Донеччині та Луганщині Ірини Геращенко, представники України на переговорах у Мінську використовують список, складений об’єднаним центром СБУ. У ньому зафіксовано 294 людини, включно із цивільними, яких розшукує Україна. Громадська організація “Мирний берег”, що працює над пошуком зниклих безвісти, володіє даними про 1288 таких людей, тоді як Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) наводить число в 1500 зниклих за весь час військового конфлікту в Україні. Близько тисячі тіл людей, які вже поховані або перебувають у моргах, не ідентифіковано. Своєю чергою, експерти переконані, що кількість неідентифікованих тіл зростатиме, оскільки пошуки досі тривають.   

Із 2014 до 2018 року тільки експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter