Генсек ООН вкотре закликав Росію припинити грубі порушення прав людини в Криму

Дата: 12 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш опублікував третю доповідь про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованому Росією Криму.

Про це інформує Моніторингова місія ООН в Україні.

Документ охоплює період з 1 липня 2019 року по 30 червня 2020 року і містить інформацію про:

  • тортури і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ Росії та інших правоохоронних органів в окупованому Криму без залучення до відповідальності ймовірних винних осіб;
  • безкарність винних осіб, причетних до 43 випадків насильницьких зникнень;
  • неефективну безоплатну правову допомогу обвинуваченим у кримінальних справах;
  • неналежні умови утримання та обмежений доступ до медичних послуг в місцях утримання під вартою;
  • втручання в професійну діяльність журналістів;
  • втручання підконтрольних Кремлю місцевих органів влади в право на проведення мирних зібрань;
  • знесення приватних будинків кримських татар без компенсації власникам;
  • примусові переміщення і депортації з Криму, а також переміщення цивільних осіб з Росії до Криму.

Генеральний секретар ООН закликає Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав людини і дотримуватися зобов’язань, відповідно до міжнародного гуманітарного права і прав людини.

Тим часом Міністерство закордонних справ України, коментуючи оприлюднену третю доповідь Генерального секретаря ООН щодо ситуації в анексованому Криму, закликало міжнародну спільноту посилити санкції.

Російська Федерація продовжує грубо порушувати міжнародне право, використовуючи під приводом “боротьби з екстремізмом та тероризмом” воєнні суди на території РФ для незаконного засудження громадян України. Фіксуються випадки переміщення незаконно затриманих громадян України з тимчасово окупованого півострова на територію Росії без належного інформування рідних про їхнє місце перебування та порушення права на консульський доступ як наслідок примусової зміни громадянства”, – йдеться у заяві МЗС.

Нагадаємо, попередню доповідь про ситуацію з правами людини в Криму і Севастополі Антоніу Гутерріш оприлюднив цьогоріч у липні.

Раніше місія ООН повідомляла, що російська влада продовжує переміщати ув’язнених з анексованого Криму на територію сусідньої Росії. На початку липня Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет також повідомила, що на півострові продовжують застосовувати тортури і обмежувати свободу слова.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раніше заявляв, що розмови про порушення прав людини в Криму – це вигадка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter