ООН визнала порушенням переселення росіян до окупованого Криму

Дата: 15 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

ООН визнала порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни практику переселення людей з материкової частини Росії до окупованого Криму.

Про це йдеться в доповіді генсека ООН Антоніу Гутерріша.

Доповідь посилається на дані судового реєстру РФ, згідно з яким у 2017–2018 роках суди в Криму ухвалили рішення про переміщення не менш ніж 947 осіб, які вважаються іноземцями за законодавством Росії. У такий спосіб незаконно перемістили з території півострова, зокрема, 518 громадян України. 

“Із загальної кількості осіб, переміщених у 2017–2018 роках, щонайменше 109 жителів Криму, за повідомленнями, “примусово виселили” правоохоронні органи Російської Федерації. Переважно жертвами, імовірно, були громадяни України, яких Російська Федерація розглядала як таких, що не мають права на проживання в Криму”, – кажуть автори доповіді. 

Також в ООН помітили практику Росії переселяти своїх громадян до окупованого Криму, аби змінити демографічну ситуацію. Так, за період 2014–2018 років понад 140 тисяч росіян змінили місце реєстрації, вказавши замість регіонів РФ “Республіку Крим” або місто Севастополь.

“Ці переміщення охоплюють призначення працівників державного сектору з Російської Федерації до Криму, зокрема 16 суддів у “Верховний суд Криму”, – наголошують експерти. 

Згадування порушень Женевської конвенції в доповіді Генсека ООН уже привітав постпред України при організації Володимир Єльченко, який наголосив, що тепер Україна очікує подальших кроків від ООН, спрямованих на припинення цих незаконних дій.

Важливість згадування фактів незаконного переміщення населення підкреслив і віцеголова Комітету ООН з питань інформації від східноєвропейської регіональної групи Олег Ніколенко.

Захист прав людини в окупованому Криму на майданчику ООН ?Усі ми пам’ятаємо, що у грудні 2018 р. Генеральна Асамблея…

Опубліковано Oleg Nikolenko Понеділок, 14 жовтня 2019 р.

“Це (переміщення населення. – Ред.), зокрема, робиться для того, щоб закріпити спробу анексії, створити додаткові перешкоди для подальшої деокупації. Для України важливо, що про це нарешті заговорив Генеральний секретар ООН. Усі російські злочини фіксуються і будуть використані для притягнення Москви до відповідальності, зокрема в наступних резолюціях та міжнародних судах”, – розповів він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter