Тортури, обшуки, переслідування: генсекретар ООН оприлюднив другу доповідь щодо Криму

Дата: 08 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оприлюднив другу доповідь про ситуацію з правами людини в тимчасово окупованій Росією Автономній Республіці Крим.

Як повідомляє “Крим.Реалії“, доповідь охоплює період із 1 липня до 31 грудня 2019 року і ґрунтується на моніторингу та документуванні порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права в Криму.

Зазначається, що в доповіді йдеться про:

  • тортури й жорстоке поводження з боку ФСБ Росії та інших правоохоронних органів у Криму, включно з побиттями, ударами електричним струмом і задушеннями, що застосовуються проти жертв;
  • порушення прав затриманих, зокрема систематичні побиття, необґрунтовані особисті огляди, відмови в побаченнях з родичами й адвокатами, тиск в отриманні російського громадянства;
  • звинувачення за публікації в соціальних мережах і втручання в роботу журналістів;
  • військовий призов: 21 тисяча жителів Криму була призвана до збройних сил Росії (станом на 1 січня 2020 року);
  • 191 рішення суду у 2019 році, згідно з якими жителів Криму зобов’язали покинути територію півострова;
  • перешкоди, з якими стикаються люди з Криму в доступі до послуг на материковій частині України.

Раніше генсекретар ООН оприлюднив доповідь про порушення прав людини в анексованому Криму, де йшлося про застосування тортур, проведення обшуків і рейдів, а також примусове переміщення кримчан на територію сусідньої Росії.

На початку липня Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, представляючи доповідь про стан прав людини в Криму, також повідомила, що на півострові продовжують застосовувати тортури та обмежувати свободу слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter