У Криму досі порушують права людини – ООН

Дата: 06 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму продовжують порушувати права людини. Зокрема, на півострові є тортури, безкарність злочинців та примусові переміщення людей з окупованої території.

Як пише Кримська правозахисна група, про це повідомила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет у поданій нею проміжній доповіді Генерального секретаря ООН про становище з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

“Порушення прав людини, включно з тортурами та іншими прикладами негідного ставлення з боку правоохоронних органів, продовжують траплятися в Криму”, – зазначила Мішель Бачелет.

За її словами, у всіх випадках обґрунтованих скарг до судів або правоохоронних органів у Криму нікого з порушників не було покарано.

Верховний комісар ООН з прав людини висловила свої побоювання стосовно неадекватних умов утримання в місцях несвободи в Криму, які можуть бути рівносильні нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню”, – повідомляє правозахисна організація.

Крім того, у доповіді наводяться кілька прикладів, коли, порушуючи міжнародне гуманітарне право, Російська Федерація не виконувала своїх зобов’язань як держава-окупант у Криму.

“Етапування затриманих з окупованої території на територію держави-окупанта продовжують порушувати заборону на індивідуальні або масові примусові переміщення”, – зазначила Бачелет.

Верховний комісар додала, що вона також стурбована ситуацією зі свободою ЗМІ на півострові.

“Подальша криміналізація свободи вираження в соціальних мережах також спричиняє занепокоєння. На тлі того, як журналісти та працівники медіа продовжують стикатися з втручанням у їхню професійну діяльність, кілька громадських організацій зіткнулися з перешкодами в плані організації конференцій, громадських обговорень та інших зустрічей”, – сказала Бачелет.

В опублікованій доповіді також наголошується, що Російська Федерація продовжує застосовувати своє кримінальне законодавство в Криму, всупереч своїм зобов’язанням поважати закони на окупованій території, і що РФ з порушенням норм міжнародного гуманітарного права провела свою чергову кампанію з військового призову на окупованій території.

Крім того, автори доповіді нагадують уряду про його зобов’язання використовувати всі наявні засоби для забезпечення дотримання прав людини в Криму.

“Офіс Верховного комісара ООН з прав людини продовжуватиме стежити за становищем у сфері прав людини в Криму і готовий співпрацювати з Російською Федерацією, як державою-окупантом, а також з Україною для посилення захисту прав людини на півострові та у всій країні”, – підсумувала Бачелет.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter