Росія дискримінує корінне населення в Криму – Денісова

Дата: 16 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на закритому засіданні комітету ПАРЄ з питань рівності й недискримінації заявила, що Росія не дотримується в тимчасово окупованому Криму прав кримських татар і дискримінує корінне населення.

Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана на своїй фейсбук-сторінці

“Порушується право власності корінного кримськотатарського народу. Знесено сотні будинків кримських татар, а земельні ділянки передано будівельним компаніям. Із 2021 року Росія розширила перелік територій, де земельні ділянки не можуть бути у власності іноземців. Тому земельну ділянку кожного громадянина України можуть конфіскувати або примусово вилучити”, – зазначила Людмила Денісова.

Окрім цього, Денісова також розповіла про порушення права на освіту рідною мовою в Криму.

“Близько 3 % учнів серед кримських татар у порядку факультативних занять можуть вивчати рідну мову”, – додала вона.

За її словами, Росія “порушує право на свободу думки, совісті, переконань і релігії“. Також, за даними Денісової, Росія переслідує 130 громадян України з політичних мотивів, з них 93 кримських татарина.

Вона також нагадала про насильницьку паспортизацію кримчан і переселення на територію Криму громадян Росії.

Уповноважена закликала не зменшувати санкцій та не послабляти міжнародного тиску на Росію, щоб змусити беззастережно, без будь-яких умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України

Тим часом російський Омбудсман Тетяна Москалькова після виступу в ПАРЄ оприлюднила повідомлення, де заявила про “міжнаціональну та міжконфесійну злагоду” в Криму і надання допомоги корінному населенню.
Вона сказала, що кримськотатарську та українську мови визнано на півострові “державними”.
 
Тетяна Москалькова

“Цього року буде закрита черга на отримання житла в Севастополі для репресованих і депортованих кримських татар. Кримськотатарською мовою навчаються понад 31 тисячу школярів. У місцевих органах влади активно працюють 107 кримських татар. Із 2014 року на півострові щороку відкривається чотири-п’ять мечетей. За період 2014–2019 років у хадж відправлено 3 тисячі паломників”, – написала Москалькова у своєму фейсбуку.

Нагадаємо, у вересні Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило про 26 нових кейсів переслідування за релігійними переконаннями в тимчасово окупованому Криму. В ООН занепокоєні обвинуваченнями в першій половині 2020 року в прозелітизмі лідерів мусульманських громад, які не належать до підконтрольного Москві “Духовного управління мусульман Криму”.

ZMINA також повідомляла про візити російських словників до кримських мечетей 15 квітня 2019 та 20 березня 2020 року

ООН неодноразово закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, ООН закликала Росію забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Раніше представник президента України в АРК Антон Кориневич у коментарі виданню ZMINA нагадав, що Росія хоче, щоб місії правозахисників прибували через Москву, що неможливо за українським законодавством. Адже Крим належить Україні, і такі місії, за його словами, мають в’їжджати на півострів за українським законом через КПВВ “Чонгар”, “Каланчак” чи “Чаплинка”.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter