Кримська правозахисна група зафіксувала понад 30 смертей у Сімферопольському СІЗО

Дата: 07 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група зафіксувала понад 30 смертей у Сімферопольському слідчому ізоляторі. 25 з них підтвердила російська пенітенціарна служба.

Про це під час засідання Ради безпеки ООН за формулою Арріа 6 березня повідомила очільниця цієї правозахисної організації Ольга Скрипник.

За її словами, російська пенітенціарна служба стверджує, що всі вони були самогубствами чи “природними смертями”.

“Не було жодного незалежного розслідування цих смертей, причини цих смертей залишаються невизначеними. Правозахисні організації не мають доступу до цих закладів, як і до всієї території Криму. Правозахисники вважають, що цих людей катували або вони загинули від того, щоб їм не надавали медичної допомоги“, – повідомила Скрипник. 

Під час засідання заступник міністра іноземних справ Естонії Пол Тісалу закликав Росію негайно надати безперешкодний доступ незалежним міжнародним організаціям та механізмам до півострова, які можуть моніторити становище з правами людини.  

Окрім цього, правозахисниця нагадала, що всі задокументовані правозахисними організаціями випадки насильницьких зникнень залишилися нерозслідуваними, а винуватців не притягли до відповідальності. Також не розслідувано смертей ув’язнених у кримському СІЗО.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали, що найбільше насильницьких випадків (28) сталось у 2014 році. До них причетне мілітаризоване формування, яке називає себе “Кримською самообороною”. До останніх викрадень має стосунок ФСБ. 

Правозахисниця нагадала, що без механізмів примусу Росії до виконання резолюцій ООН порушення прав людини на півострові триватимуть.

“Ситуація в Криму потребує реальних механізмів примусу Росії до виконання резолюцій ООН і рішень міжнародних судів. Без цього порушення прав людини й страждання людей триватимуть, а загроза європейській та міжнародній безпеці лише зростатиме”, – підсумувала Ольга Скрипник.

Під час засідання Україну підтримали, зокрема, Бельгія, Британія, Домініканська Республіка, Індонезія, Франція. Заступниця представника США в ООН, послиня Черіт Норман Шале закликала світове співтовариство запроваджувати персональні санкції проти Росії за її дії в Криму.

“США сповнені рішучості притягти Росію до відповідальності за окупацію Криму. Із 2014 року наступні раунди санкцій адресно зверталися до тих, хто відігравав роль лідера в окупаційному режимі. Також є санкції стосовно представників правоохоронних органів, які застосовували тортури до кримських активістів. Закликаємо інші країни запровадити такі самі обмеження”, – сказала Черіт Норман Шале.

Росія відкинула звинувачення у грубих порушеннях прав людини на півострові, назвавши виступи учасників засідання “казками письменників-фантастів”. Росія також заперечує, що не пропускає до Криму моніторингові місії. 

Присутній на засіданні представник президента України в АРК Антон Кориневич у коментарі виданню ZMINA нагадав, що Росія хоче, аби такі місії прибували через Москву, що неможливо за українським законодавством. Адже Крим належить Україні і такі місії, за його словами, мають в’їжджати на півострів за українським законом через КПВВ “Чонгар”, “Каланчак” чи “Чаплинка”.  

“Під час засідання в Радбезі ООН Росія поводила себе зверхньо. Міжнародне співтовариство знає ціну її словам. Вони розраховані на внутрішнього споживача. Інші держави не повірили Росії і засудили її дії. Міжнародні організації не можуть піти на порушення українського законодавство в’їзду-виїзду. Це питання ключове для відвідування міжнародних місій”, – наголосив Антон Кориневич. 

Українська делегація також презентувала у Нью-Йорку оновлену базу даних порушень прав людини в Криму, яких не було зафіксовано в попередніх резолюціях Радбезу ООН. Йдеться, зокрема, про порушення прав вірян Православної церкви України, примусове переміщення засуджених кримських татар, примусовий призов кримчан до російської армії та мілітаризацію освіти

Засідання в ООН організували постійні представництва Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини, Об’єднаного Королівства Великої Британії, Північної Ірландії і США у партнерстві з Постійним представництвом України при ООН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter